Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Рівіс зініціював предметне вивчити питання щодо ефективного впровадження медреформи на Закарпатті

19 квітня 2018 р., 09:50

Депутати облради на другому пленарному засіданні 10 сесії схвалили Звіт Закарпатської ОДА з питань соціально-економічного розвитку області та виконання делегованих повноважень за 2017 рік

У документі наголошується, що зусилля виконавчої влади у 2017 році були спрямовані на реалізацію завдань щодо сталого економічного зростання, поліпшення життєвого рівня населення та покращення його соцзахисту.

Найперше йдеться про стан розвитку промислового сектору Закарпатської області за січень-грудень 2017 року. Так, за результатами 2017 року індекс промислової продукції склав 100,2 відс. відповідно до 2016 року (в Україні – 99,9 відс.). У добувній промисловості і розробленні кар’єрів індекс промислової продукції склав 83,8 відс., у переробній – 100,7 відс. Питома вага добувної промисловості і розроблення кар’єрів у загальнообласних обсягах реалізованої продукції складає 0,9 відс. Основна частка реалізації припадає на підприємства з видобування піску та природного газу.

Закарпатська область спеціалізується на переробних виробництвах -частка переробної промисловості у структурі промислового випуску становить 70,5 відс. Одне з провідних місць у структурі товарної продукції займає харчова промисловість (виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів), що ґрунтується на місцевій сировині і володіє значною сировинною базою.

З початку року, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, зросло виробництво виробів ковбасних, вод натуральних мінеральних газованих, разом з тим, скорочено виробництво м’яса свиней - свіжого чи охолодженого, соків фруктових та овочевих, хліба та виробів хлібобулочних, кормів готових для тварин, що утримуються на фермах, вина виноградного. Основними виробниками таких продуктів є ОП «Ужгородський коньячний завод», ТДВ «Свалявські мінеральні води», СП у формі ТОВ «Айсберг» та ТОВ «Котнар-М», ФГ «Світ м’яса», ФГ «Коник» та ін., у т.ч. і приватні підприємства, які є виробниками хліба та хлібобулочних виробів.

Легку промисловість області представляють підприємства, які належать до двох основних видів діяльності: текстильного виробництва, виробництва одягу, хутра та виробів з хутра, а також виробництва шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів. За обсягами виробництва вагомими підприємствами галузі є товариства з обмеженою відповідальністю «Новітекс», «Мільтекс-Україна», «Сандерс-Виноградів ГМБХ», «Укран-Абітекс», «Едельвейс-Лего», ПАТ «Мукачівська трикотажна фабрика «Мрія», ЗАТ «Ужгородська швейна фабрика», ПАТ «Гроно-Текс», дочірні підприємства «Мода Проджест», «Мукатекс» та інші. Підприємства галузі працюють на давальницькій сировині, понад 90,0 відс. їх загального обсягу реалізується за межі України. Співпраця з іноземними партнерами дала можливість створити додаткові робочі місця, збільшити обсяги виробництва, однак складається залежність виробників від постачальників сировини та невизначеність на тривалу перспективу.

Деревообробна галузь є однією з небагатьох галузей області, яка забезпечена місцевими ресурсами і здатна працювати в режимі самодостатності. За обсягами реалізації провідними підприємствами є: ТОВ «Сіо-К», ТОВ «Індустрія деревообробки», ДП «Ламелла», ТОВ «ВГСМ», ТОВ «Самвер», ТОВ «Нумінатор» та інші.

Особливе місце в промисловості області належить машинобудівному комплексу, який займає основну питому вагу в обсягах виробництва промислової продукції. У галузі сконцентровано понад третину загального обсягу реалізованої промислової продукції. На підприємствах галузі працевлаштовано понад 16 тис осіб. Тут найбільш розвинуте точне машинобудування, а саме виробництво електротехніки, електроніки, автотранспортних засобів. Індекс обсягу виробництва підприємств галузі склав 103,9 відс. до 2016 року. До провідних підприємств належать: ПрАТ «Єврокар», ТзОВ «Ядзакі Україна», «Берег кабель ГМБХ», «Ньюко Берегово», «Джентерм Україна», «Форшнер Україна», ТзОВ «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн Лімітед», ПАТ «Мукачівський завод «Точприлад», «Флекстронікс Сервіс УА» та інші. Обсяг реалізованої продукції підприємств галузі за 2017 рік склав 20815,1 млн грн.

У документі подано також повну картину в аграрному секторі, у сфері інвестицій, туризму та рекреації, зовнішньоекономічної діяльності, транскордонного співробітництва, споживчого ринку, транспорту і зв’язку, підприємництва, ЖКГ, соцзахисту та гуманітарної сфери.

Наголошується, що за підсумками рейтингової оцінки наша область у IІІ кварталі 2017 року поліпшила показники роботи за чотирма напрямами діяльності порівняно з ІІІ кварталом 2016 року: «Економічна ефективність» (область перемістилася з 25 на 24 місце в загальнодержавному рейтингу), «Інвестиційний розвиток та зовнішньоекономічна співпраця» (з 19 на 7 місце), «Ефективність ринку праці» (з 7 на 5 місце), «Розвиток інфраструктури» (з 15 на 10 місце).

На всі запитання, а вони стосувались питань добровільного об’єднання територіальних громад, децентралізації та медичної реформи, що були поставлені депутатами облради Петром Добромільським, Василем Губалем, Олександром Ледидою, Юрієм Паканичем, Романом Шніцером, голова ОДА Геннадій Москаль дав відповіді.

Очільник облради Михайло Рівіс вніс пропозицію на наступне пленарне засідання чергової сесії вивчити питання щодо наявності умов для ефективного впровадження медичної реформи в Закарпатській області, зокрема в частині надання якісної первинної медичної допомоги, ймовірних негативних наслідків для лікарів та населення у результаті виконання передбачених заходів з її реалізації та подати інформацію на розгляд обласної ради.

Рішення підтримали 52 депутати облради.
Прес-служба Закарпатської облради

Схожі новини

Михайло Рівіс: "Центр не сміє забувати, що за Карпатами — ще один унікальний край великої України!"
Затвердили графік прийому громадян керівництвом облради Закарпаття
Творчі колективи Закарпаття відзначили нагородами
Рівіс: Нам треба, насамперед, показати стабільний розвиток регіону та збалансовану роботу влади
Михайло Рівіс: Ми повинні створити самодостатні, спроможні об’єднані громади, але по моделі добровільності
Про Звернення Закарпатської обласної ради щодо додаткових заходів із підтримки платників податків на період запровадження карантину
Рівіс: Радує, коли заходить мова по добробут краю та його людей, депутати стають однодумцями в рішеннях
Перший прийом громадян голова облради у 2017 році здійснив по-новому
Михойло Рівіс тепер має укладати транскордонні угоди
Реалізація заходів регіональної стратегії сприяє збалансованому розвитку Закарпаття

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp