Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В УжНУ навчатимуться іноземці

27 липня 2014 р., 11:02

Виш отримав на це ліцензію.

Цього року Ужгородський національний університет отримав ліцензію на навчання іноземних студентів, і вже відомо, що контракт укладуть десь із 30-ма індійцями на медичному факультеті та з 10 – 20 – на стоматологічному. Про це на прес-конференції в Ужгородському прес-клубі повідомив ректор УжНУ Володимир Cмоланка. Він також розповів, що в 2014-му університет збільшив ліцензійний обсяг на деяких спеціальностях, плюс отримав нову ліцензію на «міжнародне право», а тому були побоювання, чи вдасться заповнити ці місця, – тим паче, що кількість випускників, які здавали ЗНО, цьогоріч зменшилася на 2 тисячі. Однак зараз уже вимальовується непогана картина: станом на 21 липня на перший курс заяви подали 8593 претенденти на денну форму навчання й 978 – на заочну. Торік загалом заяв від абітурієнтів було 9954, а в 2014-му, нагадаємо, вступна кампанія ще триватиме для майбутніх першокурсників до 1 серпня.

 До речі, на сході України зовнішнє незалежне оцінювання розпочалося пізніше, тож хвилю вступників звідти ще тільки очікують. Вона, мабуть, таки буде, бо в УжНУ вже розглядають досить багато заяв студентів про переведення з вишів небезпечних нині областей до нас. А щодо популярності тих чи інших спеціальностей, то, як і в попередні роки, найбільш запитаними є лікувальна справа (882 заяви), фармація (429), стоматологія (397), біологія (359), правознавство (361+228, адже маємо два факультети). Принагідно журналісти поцікавилися, чи будуть в УжНУ вже цього навчального року запроваджуватися норми нового Закону України «Про вищу освіту», за яким навантаження викладачів знижується з 900 до 600 годин на одну ставку.

В. Смоланка пояснив, що поки про це не йдеться – потрібні додаткові кошти, та й сам закон передбачає певний перехідний період. «Але кількість ставок у підсумку не дуже збільшиться, бо паралельно зменшується аудиторне навантаження студентів, – додав він. – Зараз у нас середнє навантаження вже зменшилося з 800 годин до 780, і ми плануємо таким чином стимулювати наукову роботу: ті, хто має більше публікацій у солідних зарубіжних чи українських фахових виданнях, отримуватимуть менше навантаження. Відповідний моніторинг ведеться, кафедри здали звіти з цього питання».

 Мирослава ГАЛАС,

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp