Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Реалізація цільової програми у 2017 році дала можливість стабілізувати епідемічну ситуацію з туберкульозу в області

3 травня 2018 р., 09:50

Такі висновки випливають з проекту рішення «Про хід виконання Обласної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2017-2021 роки», який вноситься на розгляд депутатів облради

 Відповідальний виконавець програми: департамент охорони здоров'я ОДА.

У документі вказуються найважливіші завдання, виконані у звітному періоді. Частково покращено матеріально-технічне забезпечення медичних установ, що надають протитуберкульозну допомогу (закуплено витратні матеріали для виявлення та діагностики туберкульозу, вироби медичного призначення для індивідуального захисту медичних працівників);забезпечено доступ до профілактики та безперервного лікування пацієнтів із туберкульозом протитуберкульозними препаратами І та ІІ ряду в області.Організовано виявлення та діагностику туберкульозу у відповідності до міжнародних стандартів, у тому числі швидкими методами;покращено реалізацію спільних заходів у веденні випадків ко-інфекції ТБ/ВІЛ в області, досягнуто високі показники профілактичного лікування ко-тримоксазолом та охоплення АРТ; впроваджено компоненти інфекційного контролю за туберкульозом: розподіл потоків пацієнтів. Забезпечено персонал засобами індивідуального захисту органів дихання; посилено систему моніторингу та оцінки заходів виконання Програми шляхом забезпечення системи моніторингу за реалізацією заходів із протидії туберкульозу.

На фінансування заходів програми у 2017 році були затверджені видатки у сумі 12140,0 тис грн обласного бюджету.

Фактичні обсяги фінансування Обласної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2017-2021роки із обласного бюджету у 2017 році становили 3263,5 тис грн. За ці кошти закуплено витратні матеріали для діагностики туберкульоз (рентгенологічна плівка, туберкулін, контейнери для збору мокротиння) та засоби індивідуального захисту .

Як зазначають автори документу, реалізація Програми у 2017 році дала можливість досягнути стабілізацію епідемічної ситуації з туберкульозу в області. Зокрема, зниження рівня захворюваності на туберкульоз 67,5 на 100 тис нас. у 2017 році, а також стабілізацію рівня смертності від туберкульозу до 10,2 на 100 тис нас. Вдалося забезпечити належний рівень бактеріологічної діагностики всіх форм туберкульозу за рахунок повного забезпечення засобами діагностики. Налагоджено систему транспортування матеріалу для дослідження в бактеріологічну лабораторію ІІІ рівня та досягнуто виявлення хворих на бактеріальні форми туберкульозу серед нових випадків у 2017 році у 69%. Забезпечено швидку діагностику хіміорезистентних форм туберкульозу у 95,5% пацієнтів із туберкульозом в області, а також безперервне постачання хворих протитуберкульозними препаратами І та ІІ ряду, у тому числі за кошти обласного бюджету, та лікарськими засобами для патогенетичного та симптоматичного лікування, корекції побічних реакцій на застосування протитуберкульозних препаратів. Покращено ефективність лікування хворих із чутливими формами туберкульозу до 75,9%. Знижено первинний вихід на інвалідність в області до 1,9 на 10 тисяч працездатного населення у 2017 році (на 12% в порівнянні із 2016 роком).
Прес-служба Закарпатської облради

Схожі новини

Необхідно забезпечити комплексне виконання координаційною групою Антитерористичного центру при УСБУ на Закарпатті
Як виконувалась регіональна програма з розвитку земельних відносин
Розглянуть зміни до програми, яка направлена на підтримку фізичного та психологічного стану майже півтисячі дітей
На розгляд та затвердження закарпатських депутатів вноситься Антикорупційна програма
Депутати облради прийматимуть Комплексну соціально-економічну програму
Депутати хочуть внести зміни у одну із програм щодо фінансового забезпечення
Задля покращення екологічного стану Закарпаття
Депутати внесли зміни до Порядку і нормативів відрахування до загального фонду обласного бюджету
Задля розвитку інформаційної інфраструктури Закарпаття
У регіональну Програму оздоровлення маленьких закарпатців внесено зміни

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp