Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Культурний десант Слобожанщини висадиться на Закарпатті

3 травня 2018 р., 10:40

Культурний форум “СлободаКульт”, орієнтований на взаємне пізнання регіонів, пройде на Закарпатті з 15 по 29 травня

У програмі форуму – 100 подій. Серед них: 15 концертів і вистав, 20 різноманітних зустрічей і дискусій, 15 кінопоказів із обговореннями, 9 виставок, один модний показ та фестиваль “Сковородафест” для всієї родини. Протягом трьох перших днів гостем форуму буде Сергій Жадан. Вхід на всі заходи – безкоштовний.

«Харків і Ужгород – обидва прикордонні, обидва – частини великих імперій у минулому, мультиетнічні, мультиконфесійні, багатомовні, обидва – з відчуттям якоїсь “особливої долі”. Разом із тим, дуже різні. Навколо обох регіонів існують численні міфи та потужні стереотипи: розвінчати їх та налагодити сталі міжрегіональні зв’язки й культурний туризм і покликаний форум “СлободаКульт”, – говорить керівниця проектів, співзасновниця Dofa.Fund Ольга Сагайдак.

Команда проекту впевнена: культурний спротив – одна з причин того, що чотири роки тому на Харківщині проросійські сили не змогли реалізувати донецько-луганський сценарій “народних республік”. “Одна з ідей форуму – затягнути країну мережею, або, швидше, мереживом приватних стосунків і вражень людей одне від одного й від іншого регіону, дати їм можливість спільно створювати і спільно приймати культурний продукт, – пояснює Ольга Сагайдак. – Ми пропонуємо відвідувачам не просто “помилуватися мистецтвом”, ми їх мистецькими засобами провокуємо до розмови, обговорення”.

Усього програм форуму – шість: Візуальна, Музично-театральна, Літературно-дискусійна, Дитяча, Кіно та Мода. Програма враховує інтереси різних вікових категорій, починаючи від 2 років. Наприклад, у дитячій програмі – інноваційні “Наукові пікніки”, справжні екскурсії головною виставкою для глядачів 5-7 років, вистава-подорож про те, як дружити з кимось, хто геть неподібний на тебе «Казки Джулії. Равлик і Кит» й багато іншого. Важлива частина програми – семінар-гра для сімей, що виховують дітей з інвалідністю.

У літературно-дискусійній програмі на закарпатців чекатимуть зустрічі з Сергієм Жаданом, Зурабом Аласанією, Євгеном Положієм та іншими. Будуть і закарпатські літератори: так, Тетяна Терен проведе публічне інтерв’ю з письменником Петром Мідянкою, Банди Шолтес модеруватиме “Читання на драбині”, а Тетяна Літераті, журналістка та авторка двох книг про старовинний Ужгород ("Ужгород. Невигадані історії" та "Втрачений Ужгород. Мандрівка старим містом") візьме участь у розмові «Культурна пам’ять: що у нас в головах» у «Совиному гнізді» 25 травня.

Про актуальне для Ужгорода й Мукачева питання архітектурної спадщини говоритимуть після показу документального фільму "Зберегти не можна зруйнувати". Публічну розмову «Одоробла» в наших містах: що ми бачимо в публічному просторі» вестимуть Ліна Дегтярьова (Ужгород) та Катерина Кублицька (Харків).

Низка подій так чи інакше буде присвячена війні на українському Сході. Так, в день відкриття, 15 травня, ужгородців запрошують в “Совине гніздо” на публічне інтерв’ю з Сергієм Жаданом та Євгеном Положієм «Свої» та «чужі» в часи війни». 17 травня у цій же локації арт-критик Борис Філоненко прочитає лекцію «Художник на тлі війни. Між висловлюванням і мовчанням», а Закарпатська обласна дитяча бібліотека запрошує на розмову про місію публічних дитячих бібліотек на прикордонних територіях.

На набережній Незалежності в Ужгороді розташується виставка «Родинний альбом»: фотографії закарпатських і слобожанських родин за останні 100 років. 17 травня в Мукачеві, у замку “Паланок”, відкриється виставка «Політика тіла. Харківська школа фотографії з колекції родини Гриньових». А 20 травня у галереї Ілько фотограф та дослідник Ігор Манко прочитає лекцію «Харківська школа фотографії: від радянської цензури до нової естетики».

Як в Ужгороді, так і у Мукачеві пройдуть лекції стилістки й аналітикині моди Зої Звиняцьківської про моду як відображення суспільства та розвиток фешн-індустрії в Україні. Зоя говоритиме про «Український гламур як стиль в політиці, в поп-культурі, стріт-стайлі», «Найкращі кейси сучасних вітчизняних дизайнерів», «Зірку Голівуду з України Варвару Каринську» та проведе «Модну розмову для підлітків».

Незвичні музичні інструменти зі звичайних речей можна буде навчитися виготовляти 22 травня простонеба на площі Театральній: майстер-клас від гурту Alcohol Ukulele. Почути сам гурт можна того ж дня на площі Театральній о 20:30.

Детальну програму форуму можна переглянути за посиланням.

«Закарпаття – мультикультурний край, це частина нашої ідентичності, та все ж не варто забувати, що ми – частина України. Такий великий, комплексний і якісний форум, як «СлободаКульт», – це один із способів долучитися до формування культурної мапи України, познайомитися з митцями загальноукраїнського і навіть світового масштабу, поспілкуватися, поділитися досвідом, продемонструвати свій потенціал. Це справді знакова для нас, закарпатців, подія», – коментує засновниця Мистецького центру «Кубло», одна з локальних координаторок форуму на Закарпатті Тетяна Смріга.

Відкриття «СлободаКульт» відбудеться 15 травня в культурно-історичному центрі «Совине гніздо». Початок – 16:00. Його гостями будуть голова Харківської ОДА Юлія Світлична, Закарпатської ОДА – Геннадій Москаль, а також міністр культури Євген Нищук.

Проект організовано благодійним фондом Dofa.Fund за підтримки МФ “Відродження”, Посольства США в Україні та Програми ґрантів Harald Binder Cultural Enterprises.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp