Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатська облрада звертатиметься до Уряду врегулювати ситуацію щодо надання спеціальних дозволів на користування надрами

8 травня 2018 р., 12:45

Та внести зміни до законодавства України щодо делегування повноважень із надання спеціальних дозволів на право користування корисними копалинами місцевого значення обласній раді.

На пленарному засіданні одинадцятої сесії обласної ради VІІ скликання депутати прийматимуть звернення до Уряду щодо врегулювання питання надання спеціальних дозволів на користування надрами.

Проект рішення завчасно оприлюднено на сайті облради, текст якого обласні обранці уважно вивчатимуть під час проведення напередодні сесії засідань профільних комісій.

У документі сказано: «Ми, депутати Закарпатської обласної ради, звертаємось до Вас у зв'язку з напруженою ситуацією, яка склалась у сфері надання спеціальних дозволів на користування надрами родовищ корисних копалин області.

Упродовж 2014-2017 років обласною радою прийнято 34 рішення щодо надання погодження на отримання спеціальних дозволів на користування надрами. За даними Держгеонадр України станом на 01 березня 2018 року Державною службою геології та надр України прийнято 18 рішень на отримання ліцензій. Таким чином половину поданих документів протягом тривалого часу (від 1 до 3 років) Держгеонадра України не розглянуло, не приймало по них рішень і не реагувало на неодноразові звернення обласної державної адміністрації.

Сам процес отримання спеціальних дозволів досить тривалий у часі і вимагає від підприємницьких структур значних матеріальних витрат. Внаслідок цього значна кількість цегельних заводів та кар'єрів області припиняють свою діяльність.

Через труднощі дозвільно-узгоджувальних процедур на розробку родовищ корисних копалин іноземні інвестори досить часто відмовляються вкладати кошти у видобувну галузь області. У цілому існуючий порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами суперечить задекларованому державному курсу на створення сприятливого інвестиційного, підприємницького середовища і розширення прав органів місцевої влади.

За своєю природою місцеві ради покликані захищати економічні, соціальні й екологічні інтереси відповідних територій, узгоджувати територіальні інтереси із загальнодержавними так, щоб не завдати шкоди розвиткові регіонів, безпеці довкілля населених пунктів.

Однак, у сфері використання надр виходить, що сільські, селищні, міські і районні ради, маючи право погодження надання в користування надр для розробки родовищ корисних копалин місцевого значення, фактично усунуті від прийняття рішень з відповідного питання щодо корисних копалин загальнодержавного значення.

Враховуючи вищевикладене, зважаючи на важливість поставленої проблеми, звертаємось до Кабінету Міністрів України з проханням урегулювати ситуацію щодо надання спеціальних дозволів на користування надрами та внести зміни до законодавства України щодо делегування повноважень із надання спеціальних дозволів на право користування корисними копалинами місцевого значення обласній раді», - йдеться у проекті звернення.



Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp