Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді цвітуть тюльпанові дерева (ФОТО)

10 травня 2018 р., 16:00

В обласному центрі їх декілька, першим, як правило, квітне дерево у ботанічному саду.

Одним із найстаріших вважають ліріодендрон, що росте на вулиці Цегольнянській, у центрі міста.

«Тюльпанове дерево – родич магнолії. Походить із США, де воно поширене від Індіани й Пенсильванії до Флориди й Арканзасу. Дерево має квіти, що схожі на квіти тюльпана. Воно високоросле, зацвітає у досить пізньому віці (20-30 років). Добре акліматизувалося в Ужгороді. Шкідників і хвороб не має. Декоративне як навесні, коли цвіте, так і восени – завдяки гарному забарвленню листя. Любить багаті, добре дреновані, зволожені ґрунти. Придатне для озеленення парків, скверів і широких вулиць. Насіння утворює багато, але зібране в Ужгороді практично не проростає, що ускладнює його масове розмноження. В Україні зустрічається на Львівщині, Києві, Одесі тощо» – розповів «Дню» Олег КОЛЕСНИК, кандидат наук, доцент кафедри ботаніки біологічного факультету Ужгородського національного університету.

Цікавим є той факт, що родова назва означає «дерево-ліра». Так його назвали за оригінальну форму листків, яка притаманна тільки цій рослині. А тюльпановим дерево називають за пахучі квіти жовтогарячого кольору, які зовнішнім виглядом нагадують тюльпани.

Вікторія Жуйко, Ужгород, фото автора

Фото з ботанічного саду УжНУ

День

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp