Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман сьогодні з робочим візитом відвідав Закарпаття

11 травня 2018 р., 15:25

Супроводжували його голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, урядовці та народні депутати України

Насамперед глава уряду відвідав Ужгородську загальноосвітню школу №10 з угорською мовою навчання імені Дойко Габора. Із закладом гостей ознайомила директор школи Стелла Кеслер. Вона розповіла, що школа, у якій зараз навчається 487 учнів, працюють 43 педагоги, почала діяти ще у 1946 році. Складається з двох будівель: нової, збудованої у 2009 році, та старої, яка є пам’яткою архітектури, зведена ще у 1928 році. Крім угорської, учні вивчають українську, англійську або німецьку мови. Навчання у школі ведеться за перекладеними підручниками, тобто використовуються такі самі підручники, як і в школах з українською мовою навчання, освітній процес проходить за такими ж програмами, чим виконують єдиний державний стандарт.

Гості завітали на кілька уроків, поспілкувалися з учнями. Володимир Гройсман відзначив, що школа йому дуже сподобалася, діти прекрасно володіють українською мовою, разом із тим мають можливість навчатися мовою своєї національної меншини. «Враження надзвичайно приємні і від дітей, і від колективу школи. У цій школі ми побачили, що діти вільно володіють українською, і це суперкласно! Але також навчаються мовою своєї національної меншини. Це теж прекрасно і ця школа є символом.

Ми – велика європейська нація, наша рідна мова – українська. Тому насамперед створюємо умови, щоб українська мова звучала, щоб її вивчали, щоб усі вільно нею володіли. При цьому ми повинні виконувати взяті на себе міжнародні зобов’язання і це відповідає нашій внутрішній позиції щодо створення умов для навчання мовами національних меншин, як це передбачає законодавство.



Мовне питання використовується сьогодні і в іншій площині. Ми – багатонаціональна країна, багатокультурна, особливо Закарпаття. Ми цінуємо і поважаємо права національних меншин.

Проте піднімається питання і про те, що є населені пункти, де ніхто не говорить українською. Це є порушенням прав громадян України. Я вважаю, що громадянин України повинен володіти українською мовою. Тому ми будемо розвивати українську мову і робити все, щоб національні меншини отримали максимально для свого розвитку. Багатокультурність – наше надбання, інакше й бути не може», – підсумував Володимир Гройсман на запитання журналістів свої враження від відвідин школи.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp