Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатцям загрожує страшна недуга?

28 липня 2014 р., 11:40

В Угорщині люди хворіють сибіркою. Чи торкнеться це закарпатців.

В Угорщині госпіталізували вже шосту людину з підозрою на зараження цією страшною недугоюМинулого тижня спори сибірки виявили в яловичині однієї з ферм міста Тисафюред, розташованого за 160 км на схід від Будапешта. Цього тижня про випадок захворювання в коня повідомила Польща. На сполох забила вся Європа, бо боятися справді є чого: сибірка – одна з тих хвороб, які входять до загальносвітового списку біологічної зброї.

Як інформує УНІАН, цього тижня в східній угорській області Гевеш госпіталізували ще одну людину з підозрою на зараження сибіркою. Як повідомила національна служба охорони здоров’я, це вже шостий випадок у регіоні. Відзначається, що зараження могло статися в результаті незаконного забою худоби. При цьому частину інфікованого м’яса відправили компанії, яка постачає продукти підприємствам громадського харчування. За рішенням влади діяльність компанії тимчасово припинили, розпочали розслідування. В регіоні, де виявлено спалах інфекції, проведена масова вакцинація тварин.
Але закарпатцям сибірка не загрожує, принаймні так стверджуєначальник Головного управління ветеринарної медицини в Закарпатській області Юрій Садварі. Він нагадав, що основним джерелом інфекції є хворі травоїдні тварини (велика й дрібна рогата худоба, коні, олені, кролі, зайці). З огляду ж на зафіксовані факти всі відповідні структури одразу поінформовані, що і як робити у випадку найменшої підозри. «В Україні застосовують щеплення травоїдних тварин проти сибірки, – уточнив Ю. Садварі. – Але люди повинні пам’ятати, що, приміром, випасати худобу та заготовляти сіно слід на окультурених пасовищах та сінокосах, і ні в якому разі – на територіях худобомогильників. У разі захворювання тварин чи їх нетипової поведінки треба звертатися до ветеринарів, а не займатися лікуванням самостійно. І краще не купувати м’ясо та м’ясопродукти на стихійних ринках, із рук. Вимагайте документи, що засвідчують їхнє походження, якість та безпеку».

Для довідки. Сибірка (карбункул злоякісний, антракс) – гостра бактерійна хвороба, яка найчастіше перебігає з локальним ураженням шкіри й лімфатичної системи, внутрішніх органів, зрідка – в генералізованій формі. Збудником є сибіркові бацили, які існують у вегетативній і споровій формах. Збудник проникає в організм крізь шкіру, зрідка крізь слизові оболонки дихальних шляхів або травного каналу. Відповідно розвиваються шкірна, легенева або кишкова форми хвороби. При локалізованій формі найчастіше вражаються обличчя, шия, кисті й прогноз сприятливий, А ось генералізована форма загрожує летальним кінцем.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp