Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Проблема документування ромів все ще залишається актуальною на Закарпатті

19 травня 2018 р., 10:00

У п’ятницю, 18 травня, за круглим столом зібралися представники громадських організацій

Які надають правову підтримку ромам, центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на Закарпатті, Ужгородського міського відділу ДРАЦСу, адвокати, аби спільно знайти вирішення проблеми з документуванням ромів в області.

Директор Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Василь Попадинець наголосив, що зустріч, ініційована очільником Ужгородського об’єднання ромів «Романо Черхень» Мирославом Горватом та директором Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайлом Давиденком, має на меті вироблення алгоритму дій з метою уникнення проблемних питань, які виникають у процесі надання особам ромської національності вторинної правової допомоги.

Михайло Давиденко зазначив, що на Закарпатті мешкає чи не найбільша кількість ромів в Україні. Серед проблемних питань, з якими вони найчастіше звертаються до фахівців центрів правової допомоги, це – відсутність документів. Часто такі особи не мають ні паспорта, ні свідоцтва про народження, ні інших ідентифікуючих документів. Згідно чинного законодавства скористатися послугами адвоката за рахунок держави громадянин може тільки у разі надання пакету документів, одним із яких є паспорт. Бувають також випадки, коли ром, якому призначили адвоката, не має можливості сплатити судовий збір, і тому змушений відмовитися від його послуг. Для вирішення таких проблем, переконаний директор Мукачівського місцевого центру Костянтин Молнар, - потрібні законодавчі зміни.

Учасники робочої зустрічі, серед яких представники МФО ЗНС «Регіон Карпат» - А.Пірчак та В.Варцаба, Української Гельсінської спілки з прав людини – Юрій Опаленик, адвокат Володимир Навроцький та ін. дійшли спільної думки про ініціювання законодавчих змін щодо спрощення процедури ідентифікації особи та відміни сплати судового збору для малозабезпечених громадян. Йшлося і про необхідність моніторингу кількості осіб ромської національності на Закарпатті, які не мають ідентифікуючих документів.
Оксана Дудаш, Ужгород

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp