Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

У "ГЕСівській справі" хустського Березово оголошено перерву через неявку позивача-забудовника

22 травня 2018 р., 09:00

Засідання відбулося учора, 21-го травня

Закарпатський окружний адмінсуд мав остаточно розглянути резонансну справу за позовом забудовника ТОВ «Ріка Енерго» до Березівської сільської ради щодо будівництва міні-ГЕС на річці Ріка, однак сам позивач в засідання не з'явився.

Представниця забудовника Зоя Темнохудова надіслала до суду необгрунтоване клопотання про перенесення засідання в зв'язку із виїздом за межі області. Суд підтримав позицію представників Березівської сільради Микола Аннишинець та Віталій Грегор, визнавши неявку забудовника неповажною та провів засідання, оскільки жодного документа на підтвердження виїзду за межі області чи участі в іншій справі не було надано.

Заслухавши пояснення та доводи представників сільради, які заперечили проти позову, з метою недопущення порушення процесуальних прав позивача-забудовника, суд оголосив перерву до 11:00 6 червня.

Водночас разом із прийняттям рішення по суті, враховуючи заяву В.Грегора, суддя Д.Іванчулинець також має вирішити питання щодо винесення окремої ухвали забудовнику за введення суду в оману щодо фактичних обставин справи і подачі безпідставного позову. Оскільки інформація щодо начебто тиску на сільського голову та розміщення сільрадою оголошення про слухання в газеті не відповідає дійсності і повністю спростована, а "гесівське" розпорядження Хустської РДА, на яке посилається забудовник як на підтвердження права звернення до суду, скасоване головою Закарпатської ОДА, однак умисно "замовчано" про це в позовній заяві.

У цій справі йдеться про оскарження забудовниками рішення Березівської сільської ради Хустського району, прийнятого на позачерговій сесії 28 грудня 2017 року, яким було скасовано як незаконне розпорядження голови села Богдана Біляка №60, яким той намагався легітимізувати псевдослухання щодо будівництва міні-ГЕС на річці Ріка. Цьому передували протести мешканців села Березово, оскільки вони ще 9 липня 2017 року, на зібранні села, одноголосно проголосували «проти» цього екологічно небезпечного гідробудівництва, як в подальшому і депутатський корпус сільради.

{g}

Це вже третя «гесівська справа» по Хустщині, вочевидь, подана забудовниками, щоби виснажити людей в їх боротьбі за збереження річки Ріка. Основний суд по даній справі березівчан зупинений незаконною ухвалою судді Хустського районного суду Михайла Довжанина 26 лютого 2018 року, яка нині оскаржується в апеляційному порядку у Львові. Крім того, 2 жовтня 2017 р. цей же окружний суд вже відмовив зокрема і цьому ж горе-інвестору в спорідненій «гесівському» позові до Закарпатської ОДА, визнавши законним розпорядження голови ОДА Геннадія Москаля №484 від 20 вересня 2017 "Про недопущення порушень прав та інтересів територіальних громад і громадян, негативного впливу на навколишнє природне середовище під час вирішення питань, пов'язаних із розміщенням малих гідроелектростанцій", яким було скасовано всі первинні дозвільні документи «прогесівського» голови Хустської РДА Назарія Павлія, в т.ч. і щодо Березова.
Громадський правозахисник Віталій Грегор​

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp