Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді народився пітон (ФОТО, ВІДЕО)

24 травня 2018 р., 12:00

В одному з барів

Сьогодні в Ужгороді, в екзо-барі "Акваріум" вийшов з яйця перший на Закарпатті пітон.Першою на світ із кладки, що її рівно два місяці тому відклала триметровий пітон Жужа, з'явилася маленька біло-рожева "дівчинка"-альбінос.

"Альбіносизм – це вроджена аномалія, відповідно до якої в організмі тварини немає чорного пігменту меланіну, – розповідає власник "Акваріуму" Олег Диба. – Це як, до прикладу, біла ворона. Тварини-альбіноси трапяються у природі рідко, бо не мають захисного забарвлення і стають легкою здобиччю для хижаків, не доростаючи до дорослого віку. Крім того, ген альбіносизму – рецесивний, тобто може проявитися у наступному поколінні виключно тоді, коли присутній в обох батьків. Жужа – альбінос, але те, що на світ з'явився маленький пітон-альбінос, означає, що альбіноси також були і серед батьків Йончія".

Утім, далі на світ можуть з'явитися і пітончики нормального забарвлення, каже О.Диба.

Маленький нащадок Жужі та Йончія з'явився з тієї частини яєць, яка при відкладанні не вмістилася в кладку, що її огорнула своїм тілом для висиджування пітониха-мама, а тому були поміщені на штучну інкубацію.

"Якщо б у Жужі від самого початку забрали всі яйця, то відсоток виходу з них пітончиків був би суттєво вищим. Однак, це була перша кладка Жужі, а тому я хотів, щоби вона сповна реалізувала свій материнський інстинкт, – розповідає Олег Диба. – Відкладання яєць і їх висиджування є для пітона-мами надзвичайним стресом. А в "Акваріумі" він був подвійним, адже Жужа постійно бачила поряд за склом сотні людей, які приходили подивитися на першого на Закарпатті пітона, що відклав і висиджує яйця, а деякі з них час від часу навіть гладили інших пітонів у тому ж терріумі. При цьому Жужа не їла півтора місяці, витрачала енергію на обігрів кладки, а тому дуже виснажилася. У підсумку, хоча період "насиджуваня" триває щонайменше 2 місяці, решту яєць також було відібрано на інкубацію".

Новонароджений пітончик має довжину до 40 сантиметрів і абсолютно самостійний. Утім, харчуватися він не буде до першої в своєму житті линьки.

Побачити його, а може й і його братиків-сестричок, в "Акваріумі" можна буде з п'ятниці.

Як раніше інформувало Закарпаття онлайн, в ужгородському кафе-екзотаріумі народилися м'якотілі черепашки і "бородаті" агамки.



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp