Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Делегація Закарпаття відвідала Карпатський Форум регіонального розвитку, де йшлося про можливості розвитку гірських територій в умовах реформи децентралізації (ФОТО)

1 червня 2018 р., 16:45

Говорили про важливе

Голова Закарпатської облради Михайло Рівіс разом з головою ОДА Геннадієм Москалем та керівниками органів місцевого самоврядування краю взяли участь у Карпатському Форумі регіонального розвитку на тему: «Можливості розвитку гірських територій в умовах реформи децентралізації», який проходив два дні, з 31 травня по 1 червня, в м. Яремче, що на Івано-Франківщині.

Також у форумі взяли участь народні обранці, урядовці, представники дипломатичних місій та міжнародних програм, які працюють на підтримку реформи децентралізації в Україні, експерти з питань розвитку гірських територій, представники громад гірських територій.

Захід проведений з ініціативи Програми «U-LEAD з Європою», Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Центру розвитку місцевого самоврядування.

Перший день був присвячений обговоренню державної та регіональної політики щодо гірських територій на сьогоднішньому етапі, напрацюванню експертних пропозицій щодо напрямків розвитку гірських територій України.

Присутній на форумі Президент України Петро Порошенко під час виступу наголосив на важливості розробки стратегії розвитку відповідних територій з урахуванням їх особливостей.

- Впевнений в тому, що нам потрібна стратегія регіонального розвитку гірської місцевості. Мають бути певні особливості. Ще раз наголошую – ті українці, які проживають в гірській місцевості вони так само повинні мати всі гарантії захисту своїх прав – соціальних, освітніх, медичних, - зауважив Глава держави. За його словами, має бути враховано, що всередині однієї об’єднаної територіальної громади відстань від одного села до іншого може досягати від 15 до 20 км через гори.

Відтак, Гарант закликав учасників форуму долучитися до процесу підготовки законопроекту щодо формування стратегії регіонального розвитку Закарпатської, Івано-Франківської, Тернопільської, Львівської, Чернівецької областей. Він повідомив, що вже є розроблений відповідний законопроект.

Зазначалося також, що зі сторони Президента та уряду приділяється значна увага питанням регіонального розвитку гірських територій. Адже Карпатський регіон – це 715 населених пунктів, це населення, яке потрібно інтегрувати в життя держави.

У рамках другого дня відбулися панельні дискусії за участю керівників гірських громад, які презентували свій досвід запровадження розвиткових проектів та обговорили спільні проблемні питання. Окрема панель була присвячена презентації досвіду перетворення гірських територій у країнах Європи. Йшлося і про синергію регіонів у європейському просторі в рамках сталого розвитку гірських територій. Не оминули під час дискусій і проблеми карпатських міст та сіл. А це: відсутність якісної інфраструктури, слабка промисловість, безробіття, повені та паводки.

- Форум регіонального розвитку дав можливість почути фахове бачення експертного середовища таєвропейський досвід з розвитку туризму, як основи економічного потенціалу розвитку гірських територій, та ролі місцевого бізнесу, - підкреслив очільник облради Михайло Рівіс, додавши: - Відрадно, що кожна область на форумі представила експозицію своїх гірських територій, що дало можливість зрозуміти, чим живуть об’єднані громади. Адже потенціал Карпат – величезний, тому ми зібрались, аби затвердити єдину модель розвитку Карпатського регіону, щоб він ставав успішним та розвивався.

До слова, робочою групою вже напрацьовані експертні пропозиції щодо напрямків розвитку гірських територій України. При підготовці проектів враховано і сильні сторони регіону. Зокрема, вигідне географічне положення, адже Карпати – це ворота Європи. Тут є і додаткові можливості для залучення інвестицій, і багаті рекреаційні ресурси. В Карпатах збережена автентична культура та традиції горян, - підкреслювалося під час форуму.



Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp