Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Нові деталі справи СБУ проти фонду «Егана Еде»: суд дав дозвіл на перевірку банківських рахунків

6 червня 2018 р., 12:20

Відповідне рішення було ухвалено Ужгородським міськрайонним судом Закарпатської області (слідчий суддя Дергачова Н.В.) ще 24 травня

Як випливає з рішення суду наразі триває досудове розслідування, яке веде слідчий вiддiл Управління СБ України в Закарпатський області. За якою статтею проходить справа – не відомо, але у клопотанні слідчого СБУ до суду йдеться про те, що «є достатньо підстав вважати, що під виглядом фінансової допомоги суб’єктам господарювання, здійснюється фінансування незаконних проектів (включаючи поширення сепаратистських настроїв в Закарпатській області)».

З рішення Ужгородського суду, з яким ознайомилася наша редакція, також випливає, що справу порушено на підставі даних Держфінмоніторингу України, згідно з якими фонд «Еган Еде» протягом 2016 2017 років «отримали та здійснили фінансування фізичних та юридичних осіб на території України, на суму що перевищує вісімнадцять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, з метою зміни меж території та державного кордону України».

– Таким чином, на підставі матеріалів Держфінмоніторингу є підозри вважати, що здійсненні фінансові операції БФ «ЗЦЕ «Еган Еде» є такими, що можуть бути спрямовані на фінансування незаконних рухів, повязаних з посяганням на територіальну цілісність і недоторканість України, – зазначається також у клопотанні слідчого СБУ.

Відтак, СБУ просить суд надати дозвіл на отримання інформації, яка становить банківську таємницю. Зокрема, мова йде про банківські дані з АТ «ОТП Банк» щодо відкриття рахунків фонду, систем «клієнт-банк», «телефонний банкінг», дані про рух коштів тощо в рамках діяльності фонду «Еган Еде» у період з 1 серпня 2016 до 18 травня 2018 року.

Ужгородський міськрайонний суд частково задовольнив клопотання слідчого і надав дозвіл «на тимчасовий доступ до речей та документів, з можливістю вилучення їх належним чином засвідчених копій». Ухвала суду діє 1 місяць, тобто протягом червня.

Довідково зауважимо, що 18 тисяч прожиткових мінімумів – це 30,6 мільйонів гривень (близько 1,2 мільйона доларів). Саме така сума коштів фігурує у справі за даними Держфінмоніторингу України.

Нагадаємо, що про провадження проти благодійного фонду «Закарпатський центр економічного розвитку «Еган Еде» стало відомо у вівторок, 5 червня із заяви самого фонду, який різко засудив дії СБУ.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp