Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Туристи скасовують та відтерміновують свої путівки на Закарпаття через страх до конфліктів в Україні

12 березня 2014 р., 18:53

Також хочуть запровадити надання психологічної допомоги приїжджим.

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого стала ситуація із санаторно-рекреаційною галуззю Закарпаття в контексті останніх політичних подій та ініціатива, з якою виступили власники та керівники багатьох санаторіїв та курортів області.
 
Йшлося про те, що на Закарпатті стартувала ініціатива: пропозиція розміщувати в санаторіях та на турбазах постраждалих у сутичках на Майдані та їх родини, а також надавати прихисток для тих, хто потерпає від свавілля у Криму. 

Доповідачі також розповіли про реальну ситуацію на закарпатських курортах та проаналізували перспективи санаторно-рекреаційної галузі в області на найближчий сезон. 

Андрій Сугай, директор санаторію «Карпатія» розповів: 

«У 2013 році всього в Україні було близько 2 мільйонів туристів. Якщо 100 доларів у день турист витратить на проживання та харчування, то країна заробила біля двох мільярдів. Тому слід рахуватися з втратами, які вже на сьогодні відбулися. Через події у Криму до 25% впала завантаженість готельних комплексів. Можна зрозуміти людей, потенційних гостей, але у цьому секторі працюють десятки тисяч людей по всій Україні, і ситуація, яку я озвучив, відобразиться на їхніх зарплатах і взагалі на працевлаштуванні. Тому потрібні дії на рівні держави.

«Для Закарпаття туризм – одна з основних галузей, - каже А. Сугай. - У нашій області немає жодних перешкод туристам. І це наш головний посил – на дорогах ні блокпостів, ні загроз. Закарпаття ніколи не мало проблем ні з відпочивальниками з Росії, ні з гостями з інших країн. Це, можливо, приклад всьому світу, але у нас справді ніколи не було жодних конфліктів. Крім того, ми не повинні відчувати до росіян упередження, це не їх вина. Від тієї інформації, яку я чув з російських медіа ще кілька років тому, відчував себе не зовсім повноцінним. То чому зараз дивуватися? Подача інформації російськими ЗМІ – це зомбування і взагалі «дебілізація» суспільства. Вони впливали роками на населення так, як було вигідно владі. Звідси і нинішнє ставлення багатьох до конфлікту у Криму». 

Також фахівець додав: «Наш погляд на цю проблему – все це закінчиться. Головне, щоб далі з Криму на Україну не поширювалися дії російських військ. Щоб наш уряд прислухався до спеціалістів. Насамперед, у тому, що революція не може продовжуватися вічно. З величезною шаною ставлюся до людей, які були активні на Майдані і завдання влади – знайти їм застосування, адже вони здатні до жорсткої позиції та довели, що відстоюють свою позицію не за гроші. Нехай вони входять у владу, а не лише критикують її зовні. Але вулиці слід звільнити, тим більше від людей зі зброєю, у масках. Все інше слід робити еволюційно. Адже більшість туристів бояться рухатися дорогами України».  

За словами А. Сугая, разом з колегами він закликає санаторії та курорти до 5 % ресурсів віддати для безоплатного прийому постраждалих в останніх подіях, а також тим, кому загрожує небезпека. І таку пропозицію підтримали вже чимало комплексів області. Ще 5% спрямують на пільговий продаж путівок людям зі східних та південних регіонів, Криму, а також учасників протестів на Майдані. «У нас можна спілкуватися будь-якою мовою, у нас гостинні люди. Це завжди відзначали наші гості і я хотів би, щоб ця інформація дійшла до усіх віддалених від Закарпаття куточків», - наголосив Андрій Сугай. 

Михайло Горба, директор комплексу «Трембіта» також висловився за наведення ладу на вулицях і дорогах в Україні. 

«Користуючись нагодою, хочу нагадати, що Закарпаття – це унікальний край, наш менталітет дещо відрізняється від інших. Ми ніколи не робили різниці між українцями і мешканцями інших країн, між жителями різних областей України. Наша область – безпечна, і я хочу донести це до усіх людей, які хотіли б приїхати до нас». 

Через політичну ситуацію в країні у закарпатських санаторіях та турбазах до 20% скасування заброньованого відпочинку. За словами Михайла Горби, відпочивальники кажуть, що бояться залишати свої домівки. Крім того ще одна категорія тих, хто переносить свій відпочинок на інший час. «У нас до 50% відмов, частина з них - зміна терміну відпочинку, - каже Андрій Сугай. – Серед причин – страх і невпевненість туристів». 

За словами доповідачів, варто вже розібрати барикади, які ще залишилися на дорогах, зокрема Західної України. Вони відлякують подорожувальників.

Крім ініціативи соціального відпочинку закарпатські санаторії та готельні комплекси хочуть запровадити ще один напрямок у роботі – психологічна допомога. До цього часу таких послуг відпочинкові комплекси не надавали. Тепер виникла нагальна потреба і в санаторіях чекають волонтерів фахівців, які б надавали психологічну допомогу.


Ужгородський прес-клуб реформ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp