Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

По досвід створення ОТГ закарпатці їздили до сусідів-львів’ян

20 червня 2018 р., 12:20

Минулої п’ятниці представники місцевого самоврядування Закарпатської області

Учасники навчального візиту у рамках програми «Маршрути успіхів» відвідали Вільшаницьку сільську і Новокалинівську міську громади Самбірського району Львівської області.

У с. Вільшаник учасників візиту гостинно приймали у сучасному «Народному домі», який після статусу «довгобуду» тривалістю у 25 років, став до ладу минулого року завдяки фінансуванню програм підтримки ОТГ. Голова Вільшаницької ОТГ Любов Ковалик розповіла, що їхня громада була створена у 2015 році. Сьогодні до неї належать 9 населених пунктів колишніх двох сільських рад у яких проживає 3119 осіб, а площа – 79.1 кв. км. Діяльності громади активно сприяють голови райради і РДА, У перший рік для потреб громади держава виділили на розвиток інфраструктурних об’єктів 2 7 млн. грн., у 2017 – 1.7 млн. грн, у цьому – 1.2 млн. грн. За ці гроші зробили капітальний ремонт школи у с. Монастирець, який включав утеплення фасаду, заміну вікон, дверей і підлоги, євроремонт класних і побутових приміщень, встановлено нову систему опалення. На приміщеннях клубів і Народних домів в усіх селах громади перекрили дахи та встановили нові вікна і двері, відремонтували медичні заклади. У с. Вільшаник нарешті добудували і обладнали Народний дім, звели спортмайданчик з штучним покриттям, проклали тротуари, а цьогоріч 1 вересня планують вперше за усю історію села відкрити дитячий садочок на 60 місць.

Голова Новокалинівської міської ради Богдан Юзвяк розповів гостям про місто Новий Калинів кожен сьомий житель якого є учасником бойових дій на сході України, історію створення ОТГ та особливості організації її сьогоднішньої успішної життєдіяльності.

Найперше, на чому зауважили закарпатці спілкуючись упродовж двох днів навчального візиту з керівниками ОТГ та Самбірського району - сприяння в утворенні об’єднаних громад райради, РДА та Львівської ОДА. Голова Самбірської районної ради Віталій Кімак, керуючий справами райради Михайло Павлючик, голова РДА Ми кола Фрей детально розповіли закарпатцям про започаткування та розвиток об’єднавчих процесів у Самбірському районі, проблеми і труднощі, з якими довелося стикнутися уже на самому початку шляху. «Районна рада і райдержадміністрація активно підтримували процес децентралізації, - каже В. Кімак. - Ми самі активно їздили по селах, у сільських клубах зустрічалися з головами місцевих рад, жителями сіл, роз’яснювали суть децентралізаційних процесів і переконували, що у нас іншого шляху для глибинних змін у розвитку населених пунктів немає».

Голова Самбірської РДА Микола Фрей розповідає, що у перші роки реформування район опинився у досить складній ситуації, адже лише одна Новокалинівська ОТГ забрала з районного бюджету 45% ПДФО. У 2016 році на першочергові заходи району бракувало 20 млн. грн. Однак досить скоро усе унормувалося, адже громади взяли на своє утримання заклади освіти, культури, первинної медицини, територіальний центр надання соціальної допомоги та інші бюджетні заклади. А колосальні соціальні перетворення у селах, більшість з яких самотужки не вибралася з соціальних злиднів – найкращий доказ переваг ОТГ.

Загалом на Самбірщині створено, діють і активно розвиваються 10 ОТГ. Найбільша них – Рудківська міська ОТГ, котра складається з 13 населених пунктів і налічує 13500 жителів. Найменша – Дублянська селищна ОТГ об’єднала 7 населених пунктів у яких проживає усього 3000 мешканців. Уже у перший рік їхнього існування держава виділа для їхнього розвитку 24 млн. грн.

Учасник «Маршруту успіхів» Буковецький сільський голова Воловецького району Ярослав Комарницький зазначає, що «при сьогоднішньому рівні фінансування органів місцевого самоврядування переваги в ОТГ - дуже великі. Ми просто вражені від побаченого – у якому відмінному стані дороги, будівлі шкіл, ФАПів, дитсадочків, клубів навіть у маленьких селах».

Оноківський і Тарнівецький сільські голови Ужгородського району Павло Машіка та Вадим Шоля також вражені побаченим. Чи не найбільше їхнє захоплення викликали місцеві дороги, які за останні кілька років змінилися кардинально. «Ще донедавна сусіди львів’яни заздрили закарпатцям, які мали значно кращі місцеві шляхи, ніж вони. Нині ситуація кардинально змінилася не на нашу користь», - зауважив В.Шоля.

Закарпатське РВ АМУ

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp