Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Ужгороді офіційно запрацював Чеський дім, започаткований у рамках співпраці між Устецьким та Закарпатським краями

29 червня 2018 р., 13:00

На честь свята було відкриття

 

На відзначення Дня Конституції України - 28 червня 2018 року в Ужгороді відбулося урочисте відкриття Регіонального центру Устецького краю Чеської Республіки, що розташований на вул. Льва Толстого,10б.

Символічну стрічку перерізали Надзвичайний і Повноважний посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула, гетьман Устецького краю Олдржих Бубенічек, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, заступник голови ОДА Віктор Мікулін, Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, залишивши потім свої підписи в Книзі почесних гостей.

Серед гостей дійства: депутати облради – Іван Курах та Андрій Шекета, голова Свалявської райради Мирослава Ливч, начальник ГУ ДМС у Закарпатській області Ігор Михайлишин, декан юридичного факультету УжНУ Ярослав Лазур, декан економічного факультету УжНУ Віталій Сержанов, екс-мер Ужгорода Еміл Ландовський, дипломати, представники бізнесу, культури, громадськості та журналісти краю.

Розмови щодо облаштування в Закарпатті установи з дипломатичним статусом сусідньої держави на рівні керівництва області та депутатського корпусу краю велись вже досить давно, виходячи із спільного історичного минулого та великої кількості бажаючих закарпатців працювати і навчатися в братній Чехії.

Відтак, голова облради Михайло Рівіс разом зі своїм колегою – гетьманом Устецького краю для реалізації цієї ініціативи доклали максимум зусиль. Було проведено низку зустрічей із впливовими особами Чеської Республіки, зокрема, із тодішнім міністром МЗС Чехії Любомиром Заоралеком та заступником Міністра з питань прав і свобод громадян Чехії Петером Крчалом, Надзвичайним і Повноважним послом Чеської Республіки в Україні Радеком Матулою та з гетьманами партнерських країв – Пардубицьким та Височина.

І ось сьогодні настав день відкриття Устецького Регіонально центру, якого з нетерпінням чекала уся закарпатська громада, що стало можливим завдяки консолідації зусиль у рамках регіональної співпраці Закарпаття і Устецького краю та підписаної офіційної Угоди між керівниками двох партнерських країв, скріпленої підписами голови Закарпатської облради Михайла Рівіса та гетьмана Устецького краю Олдржіха Бубенічка торік 29 червня.

Як наголосив голова Устецько-Закарпатської агенції Павел Мусіл, який є директором Чеського дому в Ужгороді, - мета створення цього центру – зміцнення співпраці між Закарпаттям та партнерськими краями Чехії, сприяння реалізації підписаних ділових угод. Це однозначно сприятиме входженню України в європейське співтовариство.

Надзвичайний і Повноважний посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула, з яким голова облради Михайло Рівіс обговорив і можливiсть розширення Регіонального центру Устецького краю у Чеський дім, відкриття якого є прерогативою Мiнiстерства закордонних справ Чеської Республіки, вітаючи гостей, наголосив, що Україна – надійний партнер Чеської Республіки в усіх сферах. За його словами, значний інтерес чеських ділових кіл до Закарпаття свідчить те, що всі краї прагнуть налагодити з нашим регіоном тісну співпрацю.

- Центр, що має стати центральним представництвом Устецького краю на Закарпатті, допомагатиме знаходити партнерів у Чехії, сприятиме впізнаваності підприємців Закарпаття як і самого Закарпаття на ринках Чехії. Ми переконані, що такі кроки посилять взаємовигідну співпрацю не тільки між краями, а й між двома братніми країнами, - наголосив Михайло Рівіс, додавши: - З відкриттям Чеського дому регіону почнеться новий етап співпраці з Чеською Республікою, буде започатковано ще більше успішних проектів, компаній, які принесуть користь обом регіонам, зміцнять добробут жителів. До прикладу, відомий у світі завод «Єврокар» – дуже хороший приклад співпраці Чехії не лише із Закарпаттям, а й з усією Україною.

Гетьман Устецького краю наголосив на тому, що відкритий центр братиме активну участь в iнвестицiйних проектах обох регiонів, а потенцiйним iнвесторам – забезпечуватиме сервiсний супровід. Оскільки уже на сьогоднi потенцiйнi iнвестори звертаються з цими проханнями.

- Однією зі складових співпраці Закарпаття та Устецького регіону має бути активний обмін туристами, а відтак і спортсменами, культурними та мистецькими колективами, учнями середніх шкіл та студентами, - зазначив пан Олдржих Бубенічек.

- Устецький Регіональний центр у такій організаційній формi є першою установою-представником Чеської Республіки в Закарпатській області. Ми переконанi у тому, що всi учасники будуть намагатися його дiяльність розвивати та підвищувати до статусу Чеського дому, - мовив Павло Мусіл.

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв привітав усіх із Днем Конституції України і наголосивши, що сюди, у Чеський дім регіону, будуть приїздити не лише з усього Закарпаття, а й з усієї України». Також Богдан Євстафійович побажав усім гостям приємного перебування в Ужгороді – місті, яке колись входило до складу Чехословацької Республіки і в ті часи збагатилося кварталами чудової архітектури.

Насамкінець директору Чеського дому регіону Павелу Мусілу вручили привезені з Праги кілька книг першого Президента Чехословацької Республіки Томаша Масарика, видані у 30-х роках минулого століття.Далі учасники відкриття поклали квіти до монументу Томашу Масарику в міському сквері, названому на його честь.

Прес-служба Закарпатської облради




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp