Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

ЄС почав вводити санкції проти Польщі

3 липня 2018 р., 16:56

Причиною конфлікту стали деякі положення реформи судочинства. В Євросоюзі вважають, що нові закони дозволять президенту мати вплив на суддів.

В Європейському Союзі запустили санкції проти Польщі через її спірну реформу судочинства. Про це йдеться в заяві Європейської комісії, повідомляє в понеділок, 2 червня, Європейська правда.У Єврокомісії вважають, що нові закони Польщі "підривають принцип незалежності судової влади", надаючи президенту право на власний розсуд приймати рішення про продовження мандата суддів Верховного Суду."3 липня 27 із 72 суддів Верховного Суду ризикують вийти на пенсію. Новий польський закон "Про Верховний суд" знижує пенсійний вік суддів Верховного Суду з 70 до 65 років. Цей захід також застосовується до голови Верховного Суду, чий шестирічний мандат буде достроково припинено. Відповідно до закону, нинішнім суддям надається можливість заявити про своє прагнення, щоб їх мандат був продовжений президентом, який може бути наданий терміном на три роки і продовжений один раз. Для вирішення президента не встановлені критерії, і немає можливості для судового перегляду цього рішення", - йдеться в заяві.Комісія наполягає на тому, що вона "готова продовжувати діалог з питань верховенства права", попри початок процедури.Перший етап процедури закінчується позовом до Суду Європейського Союзу. У Варшави є місяць на внесення змін.Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкій раніше виключив можливість внесення змін до закону і подальшого коректування судової реформи.Європейський Союз раніше пригрозив позбавити Польщу права голосу в Раді ЄС через судову реформу, але на захист Варшави стала союзна Угорщина.Польща вважає, що законодавчий процес з реорганізації судової влади відповідає європейським стандартам, і називає побоювання Єврокомісії з приводу загроз верховенству права безпідставними.У червні Європейська комісія підтвердила, що Польща не виконала ключові вимоги комісії про незалежність судів.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp