Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

ЄС запустив санкційну процедуру проти Польщі

2 липня 2018 р., 17:13

Польський уряд має місяць на внесення змін до суперечливого закону про Верховний суд

Європейський Союз розпочав санкційну процедуру проти Польщі через польський суперечливий закон про Верховний суд. Про це йдеться в офіційній заяві Єврокомісії.

"3 липня 27 з 72 суддів Верховного Суду ризикують вийти на пенсію. Новий польський закон "Про Верховний суд" знижує пенсійний вік суддів Верховного суду з 70 до 65 років. Ця міра також застосовується до голови Верховного Суду, чий шестирічний мандат буде достроково припинено. Згідно з законом, нинішнім суддям надається можливість заявити про своє прагнення, щоб їх мандат був продовжений президентом, який може бути наданий терміном на три роки і продовжений один раз. Для рішення президента не встановлені критерії, і немає можливості для судового перегляду цього рішення", - йдеться у заяві.

Зокрема, Єврокомісія вважає, що такі заходи підривають принцип незалежності судової влади.

Наголошується, що перший етап процедури закінчується позовом до Суду ЄС. Так, польський уряд має місяць на внесення змін.

Крім того, у заяві зазначається, що Комісія готова продовжувати діалог з питань верховенства права.

Раніше ЄС повідомив, що Польща має ще шість тижнів для внесення змін до судової реформи.

Як повідомлялося 17 квітня, польський Сейм та Сенат прийняли зміни до трьох законів про про Верховний суд, суди загальної юрисдикції та Національну раду судочинства.

Нагадаємо, 8 березня прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час зустрічі у Брюсселі з головою Європейської комісії Жаном-Клодом Юнкером і його заступником Франсом Тіммермансом представив так звану "Білу книгу", яка стосується верховенства права. Зазначається, що книга нараховує сто сторінок, де перераховуються причини запровадження нової реформи судової системи.

Додамо, Моравєцький під час зустрічі з головою Європейської Комісії Жаном-Клодом Юнкером у Брюсселі заявив, що надмірний тиск Європейського Союзу на Польщу через рефому правосуддя може призвести до непередбачуваних наслідків. За його словами, такий тиск посилить в країні підтримку популістів, які мають антиєвропейські погляди.

1 березня депутати Європейського парламенту схвалили резолюцію, підтримавши рішення Європейської комісії розпочати процедуру санкцій проти Польщі через порушення верховенства права.

29 січня Моравецький заявив, що Варшава не розглядатиме варіант припинити членство в Європейському Союзі, незважаючи на серйозні суперечки щодо реформи судочинства з Європейською комісією. Прем’єр підкреслив, що Рада ЄС вимагає від польської сторони змінити пункти нової реформи судочинства, а саме випустила четверту рекомендацію, визначивши перелік кроків, які польська влада повина виконати, щоб виправити ситуацію у найближчі три місяці й не допустити запуск санкцій.

Також 10 січня президент Європейської Ради Дональд Туск дорікнув націонал-консерваторам з польської урядової партії "Право і Справедливість", що вони мають меркантильне ставлення до Європейського Союзу.

Наприкінці грудня минулого року Єврокомісія почала процедуру запровадження санкцій щодо Польщі через судову реформу. Однак польський уряд аргументує, що хоче зламати структуру влади, яка залишилася ще з комуністичних часів. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький, який очолив уряд країни з 11 грудня 2017 року, виступив на захист судової реформи.
Тиждень.ua

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp