Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Експерти проінспектували готовність трьох Закарпатських громад до створення ЦНАПів

9 липня 2018 р., 11:35

У рамках Програми «U-LEAD з Європою»

Закарпаття відвідали регіональні експерти Програми «U-LEAD з Європою» Ігор Бригілевич та Ірина Корольчук. Вони приїхали до переможців першого раунду напряму з покращення якості надання адміністративних послуг для населення Програми «U-LEAD з Європою», щоб перевірити, як переможці виконують взяті на себе зобов’язання, уточнити конкурсні заявки та розпланувати наступні кроки для продовження участі у конкурсі вже в якості учасників.

Нагадаємо, від Закарпаття перший раунд Фази Впровадження пройшли міста Чоп та Хуст, а також Вільховецька ОТГ. За умовами конкурсу місцеві громади, які беруть участь у проекті, зобов’язуються співфінансувати створення майбутніх ЦНАПів, а також ремонтувати чи будувати приміщення за кошт місцевих бюджетів у разі такої потреби.

Найпершим містом, яке відвідали експерти, став Хуст. «У Хусті вже готове відремонтоване приміщення. Двоповерхова будівля знаходиться біля міськради», – розповідає Павло Рябоконь, радник Закарпатського ЦРМС з муніципальних послуг, який супроводжував експертів Програми. – Передбачено створення 14 робочих місць, чотири з яких обслуговуватимуть оформлення паспортів нового зразка громадян України. В принципі, Хуст вже готовий до переходу у ранг учасника Програми».

Однак було й декілька зауважень. Зокрема, Хустській міськраді доведеться встановити один пандус, чого не врахували при ремонтних роботах, а також розширити двері одного з туалетів до такої ширини, щоб туди могла в’їхати людина на інвалідному візочку. Також експерти запропонували не роздувати штат, а набирати персонал з числа співробітників міськради, та включити в пакет послуг, які надаватиме ЦНАП, соціальні послуги (мова про видачу субсидій, допомогу при народженні дитини тощо). Всі роботи міськраді необхідно завершити до кінця першого кварталу 2019 року. В цілому в експертів склалися позитивні враження, тому в Хуста є всі шанси продовжити участь у Програмі.

Справилася зі своїм завданням і Вільховецька ОТГ, хоча готового приміщення в громаді ще немає. Однак давно розроблений проект майбутнього ЦНАПу, згідно з яким вже розпочалися ремонтні роботи. Кошти на реконструкцію даху сільрада виділила з власних надходжень, пізніше, з грошей, що надійшли по інфраструктурній субвенції, були додатково виділені кошти на ремонт самого приміщення. У Вільховецькій ОТГ передбачені пандуси та простір для маленьких дітей. Обслуговувати громадян будуть співробітники сільради. Серед зауважень, які зробили експерти, – необхідність включити в пакет послуг ЦНАПу соціальні послуги, а також передбачити одне вільне робоче місце для відвідувачів Центру, де б люди могли пошукати необхідну для себе інформацію в інтернеті. Крім того, експерти запропонували створити робоче місце, за яким могли б приймати відвідувачів представники Центру зайнятості, Пенсійного Фонду, інших держструктур, тобто залучати послуги ззовні.

А ось у Чопі виникли проблеми через непорозуміння між міським головою та депутатським корпусом. Наразі місто не може виконати взяті на себе, згідно з Програмою, зобов’язання. Хоча міськрада й розробила проектно-кошторисну документацію, однак депутати відмовилися виділяти кошти на ремонт приміщення ЦНАПу. Всього на ці роботи планували виділити 295 тисяч гривень. Така сума не потребує проведення експертизи та тендеру на вибір підрядника. Однак депутати проект не підтримали.

Одні з них пояснюють це тим, що знайшли в проекті корупційну складову, інші просто стверджують, що така сума завелика. Як би там не було, зараз доля ЦНАПу в місті Чоп залежить виключно від рішення депутатського корпусу. Причому його потрібно прийняти не пізніше 25 липня. Інакше Чоп, найімовірніше, буде виключений із напряму з покращення якості надання адміністративних послуг для населення Програми «U-LEAD з Європою».






Закарпатський Центр розвитку місцевого самоврядування

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp