Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

За півроку Закарпаття імпортувало 47,6 тонн насіння сільгосподарських культур

1 серпня 2014 р., 11:04

Таким є результат роботи наших агрономів.

Як поінформувала заступник Державної інспекції сільського господарства в Закарпатській областіЛіонеллаЗавадяк, упродовж І півріччя 2014 рокуздійснено 48 планових перевірок суб’єктів господарювання. Заїх результатами виписано 4 вказівки про усунення порушення, з яких 1 – порушення у сфері розсадництва та 3 – насінництва.

Фахівці управління контролю якості насіння та садивного матеріалу провели атестацію 8 суб’єктів господарювання, які мають право на виробництво та реалізацію насіння і садивного матеріалу,з них два господарства на насіння категорії базове.

«За січень-червень п.р. сільгоспвиробники краю подали заявки та провели апробації сортових посівів в кількості2568,80 га, з них1827 га- озимих культур та741,8 га - ярих. В т.ч. посіви призначені для реалізації становлять190,42 га, з них озимих культур –178,5 га (пшениця-163,5 га, озимий ячмінь –15 га) та ярих культур –11,92 га (вівса –11 га, картопля –0,92 га)», - розповідає ЛіонеллаЗавадяк.

Відтак, за результатами апробації із насіннєвих посівів вибракувано18 га озимої пшениці, а саме:15 га сорту «Артеміда» за засміченістю бур’янами в СТОВ «Хлібороб-Ракошино»Мукачівського району та3 га сорту «Новокиївська»за засміченістю культурними в філії ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння та садивного матеріалу».

Щодо ярих культур, то станом на 30 липня п.р. із зернової групи на 100% проінспектовано сортові посіви пшениці –50 га, тритикале –2 га та ячменю –74 га, сортові посіви вівса із площі271 га за апробовано 196 га, з них списано2 га сорту «Скарб Україна», еліта у Закарпатській державній сільськогосподарській дослідній станції, в зв’язку із природнім фактором, а саме: з проливними грозовими дощами з вітром, які пройшли на початку липня п.р., що привело до полягання посіву та втраті (осипання) насіння.

Видано сертифікати на насіння України ярих культур в кількості 32 шт. на 580,4 тонн, в т.ч. для реалізації 6 шт. на 370,75 тонн насіння та для власних потреб в кількості 26 шт. на 209,65 тонн.


Крім того імпортовано насіння с/г культур в кількості 47,6 тонн та виписано сертифікатів в кількості 5 шт. У галузі розсадництва видано сертифікатів на садивний матеріал плодових культур в кількості 14 шт. на загальну кількість 53,91 тис.шт., в тому числі на експорт 7 шт. на загальний обсяг 13,48 тис.шт.

Провідні фахівці з аналітичної роботи за звітний період проаналізували 5987 проб насіння с/г культур, в т.ч. дрібнонасінних культур- 4884 проб. Із загальної кількості проаналізованих проб – виробних 5981 та контрольних – 6 проб.

«Спеціалісти управлінняпостійно підвищують свою кваліфікацію, зокрема, проводяться навчання державних інспекторів з насінництва та розсадництва. Відтак, вивчивши методики польового інспектування насіннєвих посівів сільськогосподарських культур на базі Закарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України, фахівці отримали посвідчення агрономів-апробаторів», - зазначає заступник Державної інспекції сільського господарства в Закарпатській областіЛіонеллаЗавадяк.


Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp