Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В УжНУ стартує другий етап вступної кампанії: поради абітурієнтам

31 липня 2018 р., 11:10

Хвилююча пора для вступників

У четвер, 26 липня, завершився прийом електронних заяв абітурієнтів. Теперішня вступна кампанія особ­лива, бо саме у 2018-му спостерігається найменша кількість випускників шкіл за всю історію незалежної України. Згідно з демографічними показниками, в 2001 р. наша держава пройшла мінімум народжуваності, тому цього року і вступників до вишів, відповідно, найменше. Утім, їх інтерес до Ужгородського національного університету великий: за останніми даними, до УжНУ подано 14500 електронних заяв.

«Вступна кампанія до університету йде добре, про це свідчить кількість заяв абітурієнтів. Приємною цьогорічною особливістю є те, що маємо велику кількість заяв із першим пріоритетом. Це означає, що вступники обирають саме Ужгородський національний університет», – каже голова приймальної комісії УжНУ, ректор університету Володимир Смоланка.

Нагадаємо, що на початку липня опубліковано результати щорічного консолідованого рейтингу українських вишів 2018 року, згідно з якими УжНУ отримав 10 місце серед найкращих класичних університетів України та 25-те – в загальному консолідованому рейтингу. Такі високі позиції, безумовно, є вагомим аргументом при виборі абітурієнтами вищого навчального закладу.

У приймальній комісії УжНУ наголошують на кількох важливих особливостях вступної кампанії-2018. До них належить найперше те, що всі сертифікати ЗНО для вступу на ту чи іншу спеціальність по всій Україні уніфіковані. Тобто прийом на бюджетні конкурсні пропозиції провадиться у всіх вітчизняних вишах за однаковими предметами ЗНО, на небюджетних же дисципліни можуть різнитися.

Друга особливість – підвищувальні коефіцієнти (регіональний, сільський і галузевий). Декотрі діяли вже й торік, а в 2018-му варто особливу увагу звернути на галузевий коефіцієнт (ГК=1,2). Він використовується для заяв, позначених першим або другим пріоритетом, поданих на певні спеціальності.

А претенденти на сільський коефіцієнт повинні мати реєстрацію в селі не менше, ніж два роки (що підтверджується довідкою ф.13), і закінчити цьогоріч сільську школу (коефіцієнт не нараховуватиметься випускникам 2017-го).

Отож перший етап вступної кампанії – подання електрон­них заяв – позаду. Після 26 липня стартує наступний – починає працювати система розподілу місць державного замовлення. Приймальна комісія перевіряє всі заяви, правильність розставлення в них коефіцієнтів. Не пізніше 1 серпня вже з’являється рейтинговий список, тобто в Ужгородському національному університеті це перелік рекомендованих на державне замовлення, а в кабінеті абітурієнта з’являється рішення відповідно до поданих заяв (в одній із них вступник може бути рекомендованим).

Якщо абітурієнт проходить на «бюджет» – повинен у період із 2 до 6 серпня (до 18.00) подати оригінали документів. Ігнорування такої вимоги означає відмову від держзамовлення на цей рік, тож вступник далі може обирати з-поміж інших заяв на платну форму навчання. Остаточне ж підтвердження вже студентського статусу – наказ про зарахування за держзамовленням. Коли абітурієнт не потрапляє на «бюджет» чи відмовляється від такого, то має змогу до 17 серпня вибрати місце навчання за контрактною формою.

«Важливо: якщо людина не рекомендована на держзамовлення, але до 17 серпня принесла документи на «контракт», вона може бути 18 серпня у списках переведених на «бюджет» за спеціальностями, на які в Україні насамперед надається спеціальна підтримка, – це технічні й природничі», – роз’яснюють у приймальній комісії УжНУ. Відтак вступник може вибирати ще одне місце для навчання за контрактом».

Остаточні зарахування завершуються практично в кінці вересня. У приймальній комісії радять зробити все до кінця літа, щоб відчути себе повноцінним студентом, спокійно поселитися в гуртожиток, підготуватися до навчального року. Отож бажано до 17 серпня прийняти рішення за «контрактом».

Важливо наголосити, що вся інформація, яка стосується вступної кампанії до УжНУ, міститься на сайті університету (www.uzhnu.edu.ua) у рубриці «Абітурієнту». Також можна отримати консультацію, зателефонувавши за номерами приймальної комісії: +38(0312)64-30-84, (066)571-62-40, (096)123-89-67.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp