Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатців обкрадають "гості"

2 серпня 2014 р., 09:42

На злочин все частіше зважуються "гастролери".

У зв’язку з подіями на Сході країни на Закарпаття стали масово приїжджати мешканці інших регіонів. Одні навідуються в наш край як туристи, інші намагаються знайти собі нове спокійне місце проживання. Щоправда, не всі гості мають добрі наміри. Окрема категорія приїжджих використовує перебування в нашій області для незаконного збагачення. 

Після напливу людей з інших регіонів на Срібну Землю містом стали поширюватися чутки про злочини, які скоюють «гастролери». Дав про себе знати й неповнолітній житель Донбасу, який опинився в нашому краї. Намагаючись не потрапляти в поле зору міліції, підліток вирішив одразу піти на промисел. Насамперед придивлявся до житла, куди найлегше проникнути. В центральній частині міста помітив, що на 1-му поверсі багатоповерхівки відчинене вікно. Відтак почав діяти… Ранкової пори 51-річна ужгородка, яка відпочивала у спальні, почула шум на кухні. Зайшовши туди, помітила незнайомого молодого хлопця. Побачивши перед собою господиню, візитер став лякати її ножем. Відтак схопив зі стільчика сумочку,де знаходилися мобільний телефон, 210 гривень та паспорт, і, вистрибнувши у вікно, втік. 

Потерпіла звернулася із заявою до працівників міліції, які в ході пошукових заходів вирахували й затримали 16-річного раніше судимого вихованця навчально-виховного закладу з м. Макіївки Донецької області. Під тиском незаперечних доказів неповнолітній зізнався у скоєному. Крім того, в нього частково вилучили речові докази. Як з’ясувалося, в активі цього підлітка числиться ще один злочин. На вулиці Гагаріна в обласному центрі хлопчина також помітив, що вікно на балконі багатоповерхівки відчинене. Решітка не стала для нього великою перешкодою. Далі неповнолітній зловмисник діяв миттєво. Забравшись через балконні двері у квартиру, потрапив у кімнату, поцупив мобільний телефон, цифровий фотоапарат, планшет та 80 гривень. 

Наразі неповнолітній «гастролер» перебуває під вартою. У зв’язку з повідомленнями про замінування та підриви мостів у Донецькій області на Львівській залізниці посилили охорону стратегічних мостів, зазначають в УМВС України на Львівській залізниці. До міліції надійшла оперативна інформація про те, що двоє осіб, які їхали поїздом до Мукачева зі станції «Львів», знімали на відео інфраструктуру залізниці: мости, тунелі тощо. Чоловіки мали при собі карту області. У Мукачеві їх затримали й доставили в чергову частину. 

Запросивши колег з СБУ Закарпатської області, провели відпрацювання. Правоохоронці з’ясували, що обидва зловмисники – мешканці Сходу: один із Маріуполя, інший – уродженець Львівщини, який жив у Донецьку. Про мету та остаточні плани щодо використання своїх відеозйомок затриманим доведеться детально розповісти працівникам Служби безпеки. Розбійний напад в Ужгороді, коли троє здорованів, погрожуючи пістолетом, забрали в подружжя нову іномарку, викликав чималий резонанс в області. Нагадаємо, що 16 липня біля одного з кафе по вулиці Швабській троє невідомих осіб у масках незаконно заволоділи автомобілем «BMW Х-6» білого кольору з державним номерним знаком Словацької Республіки. 

Для розкриття цього злочину, встановлення осіб зловмисників, розшуку викраденого легковика задіяли цілий комплекс заходів, а також ввели в дію оперативний план «Перехоплення». Невдовзі оперативники виявили на вулиці Шумній в Ужгороді молодика спортивної статури, який за описом потерпілих був схожий на одного з нападників. Чоловік намагався уникнути будь-яких відповідей на прості запитання і якнайшвидше відійти від правоохоронців. Та підозрюваного одразу ж затримали. У міськвідділі встановили його особу. Це 29-річний житель м. Хмельницька, який, до слова, є чемпіоном світу з кікбоксингу. Зрозумівши, що його карта бита, зловмисник почав давати покази. Розповів, що до Ужгорода приїхав потягом зі спільниками на замовлення жителя Закарпаття в понеділок по обіді. Відтак отримали конкретне завдання. Як удалося дізнатися з неперевірених джерел, подружжя заборгувало одному з чоловіків понад 100 тисяч євро. Щоб повернути собі борг, кредитор замовив здорованів з м. Хмельницького, пообіцявши їм за «роботу» відсотки. Всі обставини та подробиці цієї детективної історії повинні встановити правоохоронці. 

Як нас запевнили оперативники, вживаються заходи із затримання ще двох підозрюваних, яких уже вирахували. …Увагу жителів Ужгорода привернув чоловік, який ходив вулицями міста з фотоапаратом та знімав державні установи. Манери гостя вказували на те, що він не з нашого краю. Згодом про цього надто цікавого гостя довідалися правоохоронці й затримали його, коли він саме фотографував чергову адміністративну споруду. Приїжджим виявився житель м. Запоріжжя, який розповів, що завітав сюди на екскурсію. Відтак став знімати всі стратегічно важливі об’єкти: УМВС, СБУ, Закарпатську обласну раду та інші. Свою справжню мету затриманий повинен детально розповісти працівникам СБУ. Злочинів у нашому краї наразі й так вистачає. Проте до них додалася ще й чимала кількість злодіянь, які скоюють «гастролери». 

Іван ЛАДЖУН 

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp