Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Картина Бокшая виявилась підробкою (ВІДЕО)

3 серпня 2014 р., 11:44

Одна і та ж картина закарпатського художника одночасно знаходиться у залі облдержадміністрації та на продажі в інтернеті. Яка з них підробка - розбирались журналісти.

Картина одного з найдорожчих закарпатських художників стала об'єктом кримінального розслідування. Журналісти знайшли в Інтернеті полотно Йосипа Бокшая, яке продають за 80 тисяч доларів. Але, офіційно, ця картина має прикрашати зал однієї з держустанов Ужгорода. У ситуації спробували розібратися наші кореспонденти.

Ірина в Інтернеті шукала інформацію про те, що купують і продають ужгородці, - готувала статтю. Натрапила на оголошення, яке її шокувало.

Ірина Бреза, журналіст:

- У мистецьких творах продається в розділі, продається картина Бокшая "Бокораші", яка в принципі висить в Закарпатській облдержадміністрації вже були прецеденти, знаходили картини митців десь там на дачах відомих політиків.

Після зимового захоплення облдержадмінстрації в Ужгороді, частину картин передали на зберігання в музей. Можливо, тоді полотно Бокшая якимось чином зникло, допускає журналістка.

Ми поїхали в облдержадміністрацію. Секретар показує "Бокорашів" Бокшая. Картина висить у камінному залі глави обладміністрації.

- Ця картина, наскільки я знаю, її не знімали, вона булла і до того, кабінет був опечатаний, її не знімали, там деякі картини познімали, які були на коридорі, а ця картина, тут як висіла, так і висить.

Намагаємося дізнатися, чи полотно в адміністрації - не підробка. Онук Йосипа Бокшая - Франциск Ерфан - теж художник, директор галереї. Запевняє, в держустанові - оригінал.

Щороку проходить перевірку. Його дід намалював кілька картин на тему життя бокорашів - людей, які сплавляли ліс по річці. Можливо в Інетернеті продають одну з них? Експерт подивився фото і заявив - продають підробку.

Франциск Ерфан, директор Закарпатського обласного художнього музею ім. Й.Бокшая:

- Настільки слабий живопис, що тут нема про що говорити, при чому видно, шо стара робота, навіть по цьому видно, що покоцана така рама десь 60-70 років роботі, хтось просто вправлявся, взяв там фоткарточку, попробував намалювати, але не вийшло. У Бокшая майстерність і авторська манера досить впізнаваєма.

Вісімдесят тисяч доларів - така ціна картини-оригіналу, але аж ніяк не підробки. З продавцями зв'язуємося телефоном.

- Чи проходила картина якусь експертизу, шо це Бокшай?

- Слушайте, она очень старая, если честно я не очень понимаю, это муж, просто, шо я выставила ее в интернет. Это ихняя семейная картина, очень давно, так что картина чистая все.

Якщо продавці навмисне намагаються обдурити покупця - це кримінал, кажуть юристи.

Анастасія Бачинська, адвокат, медіа-юрист:

- Якщо був намір виготовити копію, а потім її продавати як оригінал, то тут уже є умисел наведення в омани тих, хто оглядає це полотно або тих, хто має намір придбати, і тому продавці, якщо їм достеменно відомо, що це не оригінал і вони намагаються продати цю картину вводячи в оману покупця, то звісно тут є ознаки злочину - шахрайство.

Своє розслідування за даним фактом проводять і в міліції.

Руденко, Марина Коваль. Юрій Ковальов. Телеканал "Інтер". Ужгород.




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp