Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Арбітраж ООН ухвалив рішення про два етапи розгляду скарги України проти РФ

31 серпня 2018 р., 16:00

Арбітраж Постійної палати третейського суду в Гаазі вирішив розглянути заперечення Росії у питанні юрисдикції за позовом України проти Російської Федерації, відклавши розгляд по суті

Про це йдеться у процесуальному наказі суду, який є у розпорядженні "Європейської правди".

Йдеться про провадження щодо збитків, які Росія завдала Україні через порушення Конвенції ООН з морського права 1982 року після анексії Криму.

В МЗС пояснили, що розділення розгляду справи відбулося через вимоги Російської Федерації. Росія заперечила сам факт того, що Україна має право скаржитися на Росію з цих питань до даного трибуналу. "Замість того, щоб відповісти по суті справи України, Російська Федерація 22 травня 2018 року подала свої заперечення щодо юрисдикції Трибуналу, що допускається регламентом Трибуналу" - прокоментували це рішення в МЗС України.

Відповідно до звичайної практики трибунал вирішив розглядати заперечення РФ, перш ніж розглядати справу по суті.

Очкується, що рішення щодо юрисдикції буде ухвалене орієнтовно за рік. В МЗС вважають, що мають всі шанси перемогти на цьому етапі. "Україна не вважає, що юрисдикційні заперечення Російської Федерації є обґрунтованими або що вони будуть прийняті Трибуналом" - зазначили в МЗС України.

Основне заперечення Росії полягає в тому, що претензії України фактично не стосуються Конвенції ООН з морського права, а є спробою отримати рішення, що підтверджує суверенітет України над Кримським півостровом. Як наголосили в МЗС, це заперечення явно неправильно тлумачить позов України.

Інші юрисдикційні заперечення Росії в МЗС також вважають необґрунтованими. "Міністерство закордонних справ готове відповісти на всі заперечення Російської Федерації перед Трибуналом. Україна вважає, що Російська Федерація має та буде притягнута до відповідальності за зухвале порушення міжнародного морського права" - наголосили у відомстві.

Україна 19 лютого подала свій меморандум в арбітражному провадженні проти РФ відповідно до Конвенції ООН із морського права, який доводить, що РФ порушила суверенні права України в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp