Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті вже 2 роки діють бюро правової допомоги (ФОТО)

4 вересня 2018 р., 17:40

У понеділок, 3 вересня, під час прес-конференції представники ЗМІ та громадськості мали можливість дізнатися про те, чого вдалося досягнути фахівцям бюро правової допомоги на Закарпатті за два роки їхньої діяльності.

У заході взяли участь директор Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Василь Попадинець, начальник Головного територіального управління юстиції Євген Когутич, директори місцевих центрів та начальник Перечинського бюро правової допомоги Тетяна Кость.

Як зазначив Василь Попадинець, 1 вересня виповнилося два роки, відколи в Закарпатській області запрацювали 13 бюро правової допомоги. Бюро правової допомоги – всеукраїнська мережа точок доступу до безоплатної правової допомоги, що дає більше можливостей для людей, особливо для мешканців віддалених районів, реалізувати та захистити свої права. Всього в Україні у малих містах та селищах діє 432 бюро правової допомоги. Звернувшись до них, або до одного з місцевих центрів з надання БВПД, можна отримати безоплатно як первинну (юридичні консультації, написання заяв окрім процесуального характеру тощо), так і вторинну (представництво інтересів у судах, перед органами державної влади тощо за рахунок держави) правову допомогу.

За два роки діяльності фахівцями бюро, що діють в області, зареєстровано 15099 звернень громадян, під час розгляду яких було надано правові консультації. У 1034 випадках громадяни звернулись за вторинною правовою допомогою. Представництво інтересів 194 громадян у суді та перед іншими органами державної влади здійснювали штатні юристи бюро, представництво інтересів 840 клієнтів здійснювали адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Фахівці бюро здійснюють виїзди у найвіддаленіші громади, консультують у рамках роботи дистанційних та мобільних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги. Зокрема, за два роки проведено 411 прийомів громадян на базі мобільних пунктів доступу до БПД та спільно з працівниками місцевих центрів забезпечено роботу 66 дистанційних пунктів прийому громадян.

Важливим напрямком роботи бюро правової допомоги є правопросвітництво з метою посилення правової спроможності територіальних громад України та підвищення правової грамотності населення у рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право!».

Євген Когутич наголосив, що реалізація даного проекту здійснюється спільно з органами юстиції Закарпатської області. Так, упродовж 8 місяців 2018 року, працівниками органів юстиції проведено понад 700 різноманітних правоосвітніх заходів, в тому числі - 57 виїздів у віддалені населені пункти області з метою надання безоплатної правової допомоги їх мешканцям. Заходами охоплено майже 34 тисячі громадян.

Співпраця Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області з бюро правової допомоги також здійснюється у сфері легалізації громадських формувань, яка полягає в консультуванні громадян та наданні їм взірців документів, розроблених ГТУЮ для подання на державну реєстрацію громадських організацій. Крім того, фахівці бюро консультують громадян за нашими інформаційними матеріалами (буклетами) з питань діяльності органів ДРАЦС, державної реєстрації бізнесу та нерухомості. Працівники бюро залучаються до консультування громадян у ході виїздів членів регіональної міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств.

Детальніше про роботу бюро, які знаходяться у юрисдикції Мукачівського, Хустського та Ужгородського місцевих центрів поінформували їхні керівники. На завершення, керівники місцевих центрів з надання БВПД розповіли присутнім про успішні справи в практиці роботи бюро, які завершилися відновленням порушених чи оспорюваних прав та інтересів громадян, інформують у Регіональному центрі з надання БВПД у Закарпатській області.








Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp