Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Майже дві тисячі закарпатців купили собі ліки за урядовою програмою

10 вересня 2018 р., 17:05

"Доступні ліки" гарантують безкоштовне придбання ліків, або за знижкою у 50 %

Вже майже 1,5 року реалізується Урядова програма «Доступніліки». Ї їмета – збільшенняприхильностіхворих до лікування, зменшення ризиків виникнення ускладнень протікання хвороб, подовження тривалості життя в Україні. Програма передбачає надання за рецептом лікаря в аптеціпевнихмедикаментівбезкоштовно, або з незначною доплатою хворим на серцево-судиннізахворювання, астму та цукровий діабет 2-го типу. Нагадаємо, що лікар в рецепті вказує не патентовану назву медикаменту, а в аптеці хворий купує визначений для себе препарат певного виробника. Джерело фінансування програми – кошти Державного бюджету.

Як розповіла начальник управлінняорганізаціїлікувально-профілактичноїроботи департаменту охорониздоров'я Ольга Чемет, для Закарпаття на реалізаціюпрограми «Доступніліки" цього року передбачено 32 млн 438,9 тис. грн.. Область на 5 вересня вже отрималафінансування у розмірі21 млн 626,1 тис грн. і, згіднорозпорядженняголови ОДА, розподілила коштиміж районами та містами краю, а місцевавлада - міжвизначеними на місцяхмедичнимиустановами.

Станом на 5 вересня укладено 173 договори із 246 аптеками, щовиявилибажаннябрати участь в Урядовійпрограмі. Медичнимипрацівниками в рамках програми «Доступніліки» виписано 440 014 рецептів. З початку 2018 року 188 505 закарпатців скористались можливістю отриматинеобхідні їм ліки за зниженимицінами, а деякі й безкоштовно. Вже отоварено 377 065 рецептівна суму 19 млн.670,8 тис. грн.. Середня вартість одного рецепту становить 51,7 грн.

Нагадаємо що зсерпня 2018 року МОЗ України затвердив новийреєстр препаратівпрограми "Доступніліки" - четвертийвід початку діїпрограми.

Нині у програмі 261 препарат, 59 з яких для пацієнта є повністюбезоплатними. У квітні 2017 року, коли програма стартувала, у програмі було 153 торгових назв препаратів, з яких безоплатно отримати можна було 23. Тобто за час роботи програми вибір для пацієнта збільшився більше, ніж у 2 рази.

Для лікування серцево-судиннихзахворювань у програмі є 203 препарати, 45 з яких пацієнти можутьо тримати безоплатно.


Для лікування діабету 2 типу - 42 препарати, з яких 9 є безоплатними.

Від бронхіальноїастми у програмі є 15 препаратів, 5 ізякихпацієнтможеотримати безоплатно.

В новому реєстрі майже половина препаратівіноземноговиробництва – 117 торговихнайменуваньліків. 12 із 59 повністюбезопланихпрепаратів – іноземноговиробництва. Щобпотрапити до нового перелікупрепаратів, що на 100% відшкодовуються за коштидержбюджету, фармкомпаніязіСловеніїзнизилаціну на понад 70%, компанія з Фінляндіїбільшеніжна 50%.

З повним списком безоплатних препаратів можна ознайомитися тут.

Щоб отримати ліки за програмою, пацієнт повинен звернутися до свого сімейного лікаря чи терапевта й отримати правильно виписаний рецепт. Лікар виписує пацієнтові рецепт на лікарськи йзасіб, вказуючи його міжнародну непатентовану назву. Потім пацієнт обмінює рецепт на ліки в аптеці з позначкою «Доступніліки». Карту аптек, які долучилися до програми, можна переглянути за посиланням: www.goo.gl/dCEMCw.



Повідомляє прес-центр ОЦЗ в Закарпатській області

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp