Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Євросоюз: Угорщина – на вихід?

14 вересня 2018 р., 08:00

Угорщині загрожує європейський остракізм: в середу Європарламент голосуватиме, чи слід позбавити цю країну права голосу в справах ЄС через систематичну загрозу демократії в цій країні. Угорський прем'єр Віктор Орбан заявив, що Європарламент "ображає честь

Напередодні голосування, у вівторок, угорський прем’єр виступив у Страсбурзі перед депутатами Європарламенту та спростував звинувачення в тому, що в його країні порушуються принципи правової держави. Чомусь з його промови вийшло, що все звелося до питання прийому арабських біженців, яких угорці приймати аж ніяк не хочуть.

Угорщина не дасть себе шантажувати, – заявив Орбан. – Неможливо уявити собі, щоб країна була засуджена через те, що її громадяни вирішили, що їх держава – не є мігрантською.

Це все добре та красиво, але річ у тому, що уряд Угорщини звинувачують зовсім не в тому, що угорці не хочуть приймати арабів. Доповідь, представлена в Європарламенті, свідчить про "систематичні загрози демократії, правовій державі та основним правам в Угорщині". Угорський уряд звинувачують в переслідуванні циган, в зазіханні на незалежність юстиції та в нападах на так звану "академічну свободу" – права вищих учбових закладів, їх студентів та професури. Про біженців там йдеться теж, але далеко не в першу чергу. Якщо дві третини страсбурзьких парламентарів проголосують за початок процедури за статтею 7 так званої "базової угоди ЄС" – позбавлення Угорщини права голосу в Євросоюзі – то це буде перший раз за всю історію Європейського Союзу. Аби справді позбавити країну цього права та обмежити її права в межах Співдружності, слід, щоб за це проголосувати 4/5 всіх країн-членів ЄС. Цікаво, що саме така доповідь наразі готується й стосовно Польщі.

"Закінчуйте з цим кошмаром!"

Насправді, важко сказати, чи зберуть європарламентарі дві третини голосів – це найбільш залежить від позиції найбільшої партії в Європарламенті – Європейської Народної Партії (EPP), до якої, слід зазначити, належить і партія Віктора Орбана, Fidesz. Лідер фракції EPP, німець Манфред Вебер, вважає, що "Угорщина досі завжди виявляла готовність до компромісу. Але, якщо цього разу їй не вдасться спростувати правові звинувачення, це може призвести до процедури за сьомим параграфом".

Лідер фракції соціал-демократів ЄП, знову ж таки німець Удо Булльман, зажадав від Вебера пояснити, як той може представляти європейські цінності, якщо він так захищає супротивника Євросоюзу Орбана – зрештою, Вебер вважається найперспективнішим кандидатом на посаду голови Європарламенту. Те ж питання ставить Ска Келлер з фракції "зелених". На думку цих двох євродепутатів, Вебер має обрати – чи він стоїть за правову державу та демократію, а чи ліпш захищає свого колегу по партії Віктора Орбана. Ліберал Гі Верхофстедт, колишній єврокомісар, просто закликає всіх:

Та покінчіть вже з цим кошмаром!

Цікаво, що канцлер Австрії Себастіан Курц, який досі вважався хіба що не особистим другом Орбана, раптом відвернувся від угорського лідера – чи не київський візит та не розмова з Петром Порошенком на нього так подіяла? В будь-якому разі, він заявив, що австрійські європарламентарі з його Австрійської Народної Партії (ÖVP) голосуватимуть за впровадження процедури позбавлення Угорщини права голосу.

Коли йдеться про правову державу та демократію – компромісів бути не може, – підкреслив Курц.

Водночас його віце-прем’єр, лідер правопопулістської та проросійської "Вільної партії Австрії" (FPÖ) Крістіан Штрахе, запросив Орбана збудувати нову, спільну фракцію в Європарламенті. Наразі Штрахе зі своєю партією належать до правопопулістської фракції "Європа націй та свободи" (до якої, зокрема, належать також британські ліберали та інші "крайні" євродепутати), але антимігрантська позиція Орбана так його захоплює, що він вирішив із своїм кумиром "покумитися".

Євросоюз ніщо не злякає

Що ж це за доповідь, через яку над Угорщиною нависла така загроза? Авторкою її є європарламентар від "зелених" Юдіт Сарджентіні – саме вона звинувачує угорську владу в порушенні прав людини та в намаганнях знищити неупереджену юстицію. Самі "зелені", скоріш за все, голосоватимуть одностайно проти Угорщини й вимагають підтримки в усього Європарламента. За їх словами, від того, як голосуватимуть лідери тієї чи іншої фракції, великою мірою залежатиме позиція "зелених" на майбутніх виборах голови ЄП: "Ми дуже уважно слідкуватимемо за тими, хто висуне свої кандидатури та згадуватимемо, як ці люди захищали демократію під час "угорського" голосування", – підкреслила лідерка "зелених" Ска Келлер. За її словами, навіть всередині самої консервативної фракції EPP є доволі людей, які розуміють, що Орбан "загрався" й що його слід поставити на місце.

Я не уявляю собі, як ми зможемо згодом підтримувати когось, хто підтримував Орбана, – заявила Келлер.

Цікавий ще один момент. Канцлер Австрії Себастіан Курц заявив, що в будь-якому разі, партія Орбана Fidesz має покинути лави європейських консерваторів і, відповідно, фракцію EPP в Європарламенті, позаяк ніякі вони не консерватори. Але угорці цього робити не мають жодних намірів: про це повідомив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто. На його думку, доповідь Сарджентіні – ніщо інше, як "підбірка побрехеньок". Цей текст є "недостойним нападом на Угорщину, намаганням помститися, тому що Угорщина захищає свої кордони й не готова приймати нелегальних мігрантів".

А поки угорська правляча партія не бажає покидати лави європейських консерваторів (певно, в лавах праворадикалів все ж таки не так зручно) – дехто вже заговорив про можливість того, що в разі "звинувачувального" голосування, Угорщина може покинути Євросоюз, як такий. Втім, навряд чи подібне станеться: якщо вже "брексіт" не злякав європейців, то загроза виходу Угорщини не злякає тим більш. Тож Орбанові залишається лише "переводити стрілки" на мігрантів, вдавати з себе обуреного та з висоти положення члена ЄС... повчати українців, якою мовою їм слід викладати в школах. Чого не бовкнеш, аби не відповідати за свої цілком конкретні вчинки?

24tv.ua

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp