Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Крах Іл-20 РФ: збила Сирія, звинуватили Ізраїль (ФОТО, ВІДЕО)

19 вересня 2018 р., 08:25

Російський літак-розвідник Іл-20 знищили в Сирії.

Російська сторона пригрозили Ізраїлю "адекватною відповіддю". Ізраїльська сторона поки не коментує інцидент з Іл-20.

У Сирії в ніч на 18 вересня зник російський літак-розвідник Іл-20 з 14 військовослужбовцями на борту. Незабаром стало відомо, що Іл-20 був збитий сирійськими ППО.

Однак в Росії заявили, що інцидент стався з вини Ізраїлю - прикриваючись російським літаком, ізраїльські льотчики підставили його під вогонь засобів ППО Сирії. Корреспондент.net розповідає подробиці.

Іл-20 зник в Середземному морі

Пізно увечері 17 вересня під час повернення на авіабазу Росії Хмеймім над акваторією Середземного моря за 35 кілометрів від узбережжя Сирії зник зв'язок з екіпажем російського літака Іл-20.

Російські сили до ранку 18 вересня виявили уламки літака і останки загиблих. На борту літака перебували 15 осіб, всі вони загинули.

Міноборони РФ заявило, що він був збитий сирійськими ППО, але з вини ізраїльських льотчиків, які підставили його під удар.

"Прикриваючись російським літаком, ізраїльські льотчики підставили його під вогонь засобів ППО Сирії. В результаті Іл-20, у якого ефективна відбивальна поверхня значно більша, ніж у F-16 (їх використовували ізраїльські військові - ред.), був збитий ракетою комплексу С-200", - сказав представник відомства Ігор Конашенков.

Зенітна ракета комплексу С-200 оснащена напівактивною головкою наведення, тобто вона наводиться на ціль, яку "підсвічує" радар супроводу.

Ізраїльські літаки, по яких намагалися влучити сирійські сили ППО, 17 вересня завдали ударів по об'єктах в районі Латакії. Атака була проведена з боку моря. За даними сирійського державного агентства SANA, метою атаки були промислові підприємства.

Російська сторона переконана, що ізраїльські військові спочатку створювали небезпечну ситуацію.

"Бомбометання виконувалося недалеко від місця перебування французького фрегата Auvergne і в безпосередній близькості від заходив на посадку літака Іл-20", - говорить Конашенков.

Росія впевнена, що ізраїльські пілоти "не могли не бачити російський літак", але "тим не менше вони навмисно пішли на цю провокацію".

При цьому заздалегідь про свій намір завдати удару ізраїльська авіація не повідомила.

"На гарячу лінію повідомлення надійшло менш ніж за одну хвилину до удару, що не дозволило вивести російський літак в безпечну зону. Розцінюємо дані провокаційні дії Ізраїлю як ворожі. Ми залишаємо за собою право на адекватні дії у відповідь", - заявив спікер Міноборони РФ.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу в телефонній розмові з ізраїльським колегою Авігдором Ліберманом заявив, що провина за збитий російський літак і загибель екіпажу повністю лежить на Ізраїлі.

Ізраїльська сторона відповідати на звинувачення відмовилася.

При цьому джерела західних ЗМІ писали, що російський літак могли випадково збити сирійські сили ППО.

"Військові США вважають, що сирійські зенітні установки помилково збили російський береговий патрульний літак, коли сирійський режим намагався збити ізраїльські ракети, націлені на об'єкти в Латакії", - написав у "Твіттері" кореспондент Сі-Ен-Ен з питань національної безпеки Райан Браун.

Джерело Reuters з посиланням на анонімного представника влади США також повідомляло про те, що Іл-20 могли збити сирійські ППО.

Іл-20 обладнаний радіолокаційною системою бічного огляду, інфрачервоним сканером, оптичними датчиками і системою супутникового зв'язку.

Машина і її модифікації застосовуються для радіотехнічної розвідки, радіоелектронної боротьби і збору телеметричної інформації під час випробувань ракетної техніки. У Сирії Іл-20 спостерігали за демілітаризованими зонами.

Як Росія втрачала літаки

Раніше Росія втрачала в Сирії винищувачі, штурмовики і транспортні літаки.

На початку травня цього року в Сирії зазнав аварії російський винищувач Су-30СМ. Він впав після зльоту з авіабази Хмеймім, обидва льотчики загинули. Міноборони РФ називало можливою причиною аварії потрапляння у двигун птаха.

Тоді загальна кількість втрачених в Сирії російських літаків досягла семи. При цьому тільки два літаки були бойовими втратами - збитий турецькими ВПС в листопаді 2015 року бомбардувальник Су-24 і штурмовик Су-25, збитий бойовиками в Ідлібі в лютому 2018 року.

Найбільшою втратою російської авіації в Сирії став крах транспортного літака Ан-26 в березні цього року, коли загинули 39 осіб. Міноборони РФ тоді повідомляло, що літак не долетів до злітно-посадкової смуги аеродрому Хмеймім близько 500 метрів і зіткнувся з землею.

За час операції в Сирії російська влада офіційно визнала загибель понад 90 військовослужбовців.

Росія почала військову операцію в Сирії восени 2015 року, підтримавши сирійського президента Башара Асада. За три роки за підтримки російської авіації і іранських військових Асаду вдалося взяти під контроль практично всі території, крім провінції Ідліб.

Загострення в Ідлібі

На початку вересня ситуація навколо сирійської провінції Ідліб, останнього вогнища опору Дамаску, загострилася. Wall Street Journal писала, що Башар Асад схвалив застосування хімічної зброї, та США готують відповідь - військовий удар або економічні санкції.

Російська сторона, в свою чергу, заявила, що в Ідлібі Вашингтон готує "інсценування хімічної атаки, щоб завдати ракетного удару по сирійських силах", але в ООН закликала США об'єднатися щодо Сирії.

Правозахисники звинувачують Сирію і Росію в бомбардуванні цивільних об'єктів і мирних жителів. Там відповідають, що завдають удару виключно по позиціях бойовиків. Детально про ситуацію в матеріалі Бомбардування Ідліба. США і РФ сперечаються про хімзброю.

17 вересня в Сочі відбулися переговори президентів Росії і Туреччини, за підсумками яких Володимир Путін і Реджеп Тайіп Ердоган оголосили про намір створити до 15 жовтня по периметру Ідліб демілітаризовану зону шириною 15-20 кілометрів.

Шойгу при цьому оголосив, що очікуваної наступальної операції в Ідлібі, від якої Москву і Дамаск відмовляли США та інші західні країни, не буде.

Ізраїль в Сирії

Ізраїль часто обстрілює територію Сирії, а на сирійсько-ізраїльському кордоні постійно відбуваються інциденти, пов'язані з ракетами або військовими літаками.

3 вересня повідомлялося, що сирійські війська ППО збили два шпигунських безпілотники-розвідники Ізраїлю на схід від Дамаска. Але ізраїльські військові інформацію про втрати БПЛА не підтвердили.

24 липня літак Су-22 ВПС Сирії був збитий ізраїльською протиповітряною обороною. У сирійський Сухий були запущені дві ракети-перехоплювачі комплексу Patriot після того, як повітряне судно, за даними ізраїльської армії, на два кілометри проникло на територію Ізраїлю.

Відео перехоплення ракети сирійськими ППО, яку Ізраїль нібито випустив по аеропорту Дамаска 16 вересня:

Уряд Ізраїлю має намір визнати контроль влади САР над територіями в південній частині Сирії - у всякому разі, про це в кінці липня писала Washington Post.

За даними видання, влада Ізраїлю піде на цей крок в рамках домовленостей з Росією. Як зазначається, Ізраїль також почне роботу з реалізації угоди про роз'єднання ізраїльських і сирійських військ.

При цьому в обмін на крок Тель-Авіва Росія домовиться з Іраном про виведення підрозділів іранської армії з півдня Сирії.

Корреспондент.net 

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp