Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

НАБУ проти САП. Дійшло вже й до бійок (ФОТО, ВІДЕО)

21 вересня 2018 р., 09:40

Боротьба триває: Холодницький проти Ситника.

Новий раунд протистояння між антикорупційними органами відкритий, цього разу билися нібито через спроби встановити прослушку. А власне, з боротьбою з корупцією що?

Нові антикорупційні органи, створені в Україні, повинні взаємодіяти один з одним і працювати спільно. Ну, це в ідеалі. У нас же виходить зовсім навпаки.

Керівники Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури закликають звільнити один одного, а їх підопічні просто б'ються на вулицях Києва.

Версія САП

Управління державної охорони 19 вересня виявило кабель для прослуховування, який прокладали з будівлі "Охматдиту" в Києві до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

На місці подій був виявлений також мікроавтобус Форд з людьми всередині, які не представилися, закрилися в авто. За інформацією САП, номери авто зареєстровані на НАБУ.

Далі, за версією САП, до автомобіля викликали поліцію і СБУ. Але приїхав спецназ НАБУ, розблокував автомобіль і зник з місця події. Паралельно розбили автомобіль САП, постраждали також два цивільних автомобілі, які просто були припарковані поруч з місцем конфлікту.

За підсумками конфлікту, в САП заявили, що вважають перебування Артема Ситника на посаді керівника НАБУ несумісним з протидією корупції."САП закликає міжнародних партнерів не вестися на провокації Ситника... Мандат довіри НАБУ зусиллями Ситника перетворений у мандат безкарності", - йдеться в повідомленні антикорупційної прокуратури.

Версія НАБУ

Своєю чергою, в НАБУ заявляють, що їх детективів 19 вересня "ніхто не затримував". Ніяких жучків вони не встановлювали.

"Я не зовсім розумію, що в цій ситуації повинен коментувати, адже ніхто не наближався до будівлі САП і Холодницького, ніхто не збирався їх слухати. Наші хлопці були за півкілометра від САП. Чому працівники САП почали їх блокувати", - розповів директор НАБУ Артем Ситник.

"Наш екіпаж запитує їх: "Чому ви нас блокуєте?". Вони мовчать. В якийсь момент наш працівник сів в авто, яке заважало проїзду, відігнав його, і хлопці собі далі поїхали. Ніхто не затриманий, всі на роботі, робота триває"- стверджує Ситник.

Він назвав брехнею заяву Холодницького про те, що НАБУ намагалося його прослуховувати.

"Назар Іванович заявляє, що ми намагалися його прослуховувати - можу сказати, що це точно неправда. Взагалі, працівники, яких намагалися блокувати, не мають ніякого відношення до цього кабелю. І ще раз підкреслюю - до будівлі САП ніхто не наближався", - зазначив Ситник.

На уточнення, що співробітники НАБУ робили поруч із САП, Ситник відповів:

"Не можу розкривати деталі, але, як кажуть, опинилися не в тому місці, не в той час. Але те, що Назар Іванович переживає, що його всі слухають, - це добре. Переживання щодо контролю завжди хороші", - підсумував він.

Відлуння старих розбірок

Відкритий конфлікт у відносинах глав САП і НАБУ триває з кінця березня. Тоді Холодницький виявив у своєму кабінеті прослуховувальну апаратуру, яка виявилася "жучками" НАБУ.

Трохи пізніше стало зрозуміло, що НАБУ і Генпрокуратура кілька тижнів "слухали" керівника САП. В результаті, Генпрокурор Юрій Луценко і директор НАБУ Артем Ситник подали скарги в Дисциплінарну комісію прокурорів із проханням звільнити Холодницького.

Комісія вирішила, що хоч Холодницький і заслужив покарання, звільнити його вона не має права. Тому керівник САП обійшовся доганою.Після цього, як стверджували джерела ЗМІ, спільна робота двох органів фактично зупинилася, застрягши у взаємних підозрах і звинуваченнях.

Що далі?

Політолог Володимир Фесенко прогнозує, що конфлікт закінчиться звільненням і Ситника, і Холодницького.

"Міжособистісний конфлікт двох начальників нових антикорупційних інституцій вже стає непереборною перешкодою для нормальної взаємодії НАБУ і САП. А якщо вони не будуть співпрацювати, то ми не будемо ефективно працювати. Американці просто так Ситника не здадуть, хіба що в обмін на одночасний відхід Холодницького. Питання тільки в тому, коли і як це станеться", - вважає Фесенко.

Разом з тим, існує думка, що Ситник і Холодницький можуть піти в політику, наприклад, до наступних парламентських виборів, які вже не за горами.

Ще один прогноз - протистояння продовжиться, поки хтось не відступить.

 



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp