Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В Мукачеві відбулося відкриття проекту "Софіїн двір" (ФОТО)

1 жовтня 2018 р., 15:05

Те, що важливо знати!

В Мукачеві урочисто відкрили проект громадських ініціатив "Софіїн двір"

Проект громадських ініціатив «Софіїн двір» сьогодні урочисто відкрили за участі його ініціаторів ( автор поданого проекту Тетяна Кіш) та представників влади. Це прибудинкова територія по вулиці Ілони Зріні будинку 109а, де жила поетеса Софія Малильо. В громадському просторі «Софіїн Двір» створена народна читальня «Софіїна читальня», як жива пам`ять й вшанування творчості поетеси.

Тут працівники комунального підприємства «РБУ» облаштували прибудинкову територію. Проект, за задумом авторів має бути доступним для всіх, ізольованим від транспортного руху, безкоштовним ( користування народною читальнею буде безкоштовним), комунікабельним та творчим. Територію освітлює ліхтар на сонячних батареях, встановлять камери відеонагляду. Стіну оздобили її розписом – рядками з віршів Софії Малильо, орнаментальним малюнком. Облаштували площадку з твердим покриттям, де проводитимуть ігрові програми для дітей різного віку. Також встановили лавки-перголи та озеленили територію.


Довідково: Софія Михайлівна Малильо народилася 3 грудня 1926 року в селі Верхніх Воротах. Початкову освіту вона здобула в рідному селі; середню в українській гімназії в Чехії поблизу Праги, а завершила вона свою середню освіту в 1945-1947 роках у місті Сваляві, повернувшись на рідне Закарпаття після війни. У 1947 році «золота медалістка» Софія Малильо поступила на факультет французької мови Львівського державного університету імені Івана Франка. 2 листопада 1948 року, її студентку другого курсу, заарештували і в 1949 році, без судового слідства, заочно, в Москві, було засуджено до 10 років «каторжних таборів», які відбувала на Колимі та в Іркутській області. Хрущовська «відлига» повернула добре ім’я і Софії Михайлівні, яку було звільнено з реабілітацією у липні 1956 року. У 1999 році переїхала в Мукачево. Тут її творчість особливо розквітла. У 2009 році Указом Президента України за активну громадську та наукову діяльність Софія Михайлівна Малильо була нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня. 19 жовтня 2015 року відійшла у вічність.


{g}



Мукачівська міськрада

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp