Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Україна відзначає День звільнення від нацистів

29 жовтня 2018 р., 08:39

Президент України Петро Порошенко привітав громадян із 74-ю річницею вигнання нацистів з території країни.

В Україні 28 жовтня відзначають 74-ту річницю звільнення від нацистських загарбників. У цей день шанують пам'ять усіх українців, які віддали життя, виганяючи нацистських окупантів, у лавах радянської армії або Української повстанської армії, повідомляє Укрінформ.

Як відомо, під час Другої світової війни остаточне вигнання нацистських окупантів з України почалося восени 1943 року. А в 1944 році був проведений ряд операцій, які дозволили чотирьом Українським фронтам розгромити угруповання німецьких військ Південь і групу А, зайняти майже всю територію України і Крим.

Вигнання нацистів із Закарпаття почалося 9 вересня 1944 року. У ході Карпатсько-Ужгородської операції війська 4 Українського фронту зайняли карпатські перевали і наступали на Закарпаття. 16 жовтня радянські війська зайняли місто Рахів, 24 жовтня звільнили Хуст і Сваляву, 26 жовтня - Мукачеве, а 27 жовтня - Ужгород.

Датою звільнення України від гітлерівців вважається 28 жовтня 1944 року. Насправді залишався ще Чоп - важливий залізничний вузол на кордоні Закарпатської України, Словаччини й Угорщини. Це місто остаточно було звільнено тільки 23 листопада 1944 року.

Президент України Петро Порошенко привітав громадян із 74-ю річницею вигнання нацистів, повідомила прес-служба адміністрації глави держави.

"У тій трагедії Україна має свій особливий, жертовний рахунок незліченних людських втрат. Війна, окупація і врешті здобута перемога коштували нам, за різними оцінками, від восьми до десяти мільйонів безневинно загублених життів", - йдеться в привітанні Порошенка.

Він зазначив, що "до останнього дня війни українці хоробро воювали у лавах Червоної армії та регулярних військ держав Антигітлерівської коаліції, боролися з ворогом у підпільних рухах опору багатьох європейських країн, ціною власного здоров'я у тилу безперервно забезпечували потреби фронтів".

"Доземний уклін і сердечна вдячність усім людям старшого покоління та особисто кожному учаснику тих буремних подій за звершений подвиг заради вільного й щасливого життя нащадків… Саме на ваших прикладах, чеснотах і вистражданій перемозі виховані сучасні патріоти - захисники України", - резюмував Порошенко.

Раніше директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович заявив, що відзначання річниці початку Великої вітчизняної війни на державному рівні є небезпечним. На його думку, 22 червня є "атавізмом совка".



Василий 30.10.2018 09:45 IP: 21.234.113.37
Порошенко забыл упомянуть про СССР и его Красную Армию, КОТОРЫЕ и освободили Украину от НЕМЕЦКО-ФАШИСТСКИХ ЗАХВАТЧИКОВ...

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp