Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ужгород - серед найдемократичніших міст

29 жовтня 2018 р., 08:25

Найкраще спрацьовують в Ужгороді - місцеві ініціативи, електронні петиції та громадські слухання.

Плачевна ситуація у місті з громадськими експертизами. Де у нас "покращення", порівняно з 2016 роком? Так це, - бюджет участі, а також звітах міського голови та депутатів.

Аби місто стало ще демократичнішим експерти рекомендують ухвалити нові положення про постійні депутатські комісії, загальні збори, місцеві ініціативи, громадське експертизу, а також внести зміни в регламент виконавчого комітету та міської ради.

Загалом же по Україні експерти відмітили, що за останні два роки значна кількість міських рад розширила можливості для жителів управляти своїми містами. Покращення ситуації досягнуто за рахунок запуску в містах нових інструментів місцевої демократії – бюджетів участі та електронних петицій. Також відмічається загальний тренд на підвищення прозорості та підзвітності місцевого самоврядування громаді.

Довідково:

У процесі підготовки дослідження «Індекс демократичності міст – 2018» було проаналізовано 12 рішень міських рад, які регулюють механізми залучення громадян в управлінні своїм містом під час прийняття рішення, а також забезпечення прозорості, відкритості та підзвітності органів місцевого самоврядування: статут територіальної громади, місцеві ініціативи, громадські слухання, громадська експертиза, звітування міських голів та депутатів міських рад, загальні збори громадян за місцем проживання, електронні петиції, консультації з громадськістю, громадський бюджет, регламенти виконавчих комітетів міських рад, регламенти міських рад та положення про постійні депутатські комісії.

Дослідження проводилось в травні-серпень 2018 року.

Експерти проекту: Максим Лукінюк, Тарас Случик, Іванна Фединчик, Микола Яцков та Максим Лациба.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp