Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатці можуть скористатися житловими субсидіями

8 серпня 2014 р., 10:45

Якщо не в змозі сплатити повну вартість комунальних послуг.

Сім’ї, які не в змозі сплачувати повну вартість спожитих житлово-комунальних послуг, можуть скористатися як житловими субсидіями, так і компенсацією від держави на оплату комунальних послуг. Це новий вид державної допомоги, який Уряд спеціально впровадив в умовах перегляду тарифів.

Перегляд тарифів на житлово-комунальні послуги став для країни вимушеним кроком, адже тарифи довгий час не переглядалися, хоча вартість основних складових тарифу – природного газу та електроенергії - постійно зростала.
Так, за результатами минулого року, до прикладу, тарифи на теплову енергію відшкодовувалися лише на 73%, а на водопостачання - на 69%. Як наслідок - сьогодні підприємства житлово-комунального господарства мають загальні збитки більше ніж на 3 млрд. грн. Така ситуація згубно впливає як на функціонування підприємств-постачальників, так і на якість послуг, які надаються населенню.

Дані попередніх розрахунків свідчать, що після підвищення тарифів у середньому по Україні оплата на утримання 1-кімнатної квартири, де проживає одна людина, становитиме 405 грн., 2-кімнатної квартири, де про проживають три особи, - 817 грн., 3-кімнатної квартири, де зареєстровано чотири мешканці, - 1073 грн.

У кожному випадку розрахунок тарифу на утримання помешкання значною мірою залежить від площі квартири і кількості зареєстрованих в ній осіб.

Звичайно в умовах підвищення тарифів важливим є питання соціального захисту споживачів. Уряд приділяє цьому дуже велику увагу. На додаток до звичної Програми соціального захисту, програми житлових субсидій, в цьому році прийнято урядову постанову, якою введено новий вид державної допомоги – компенсацію на оплату комунальних послуг. Тобто, ті люди, які об’єктивно не мають можливості сплачувати за житлово-комунальні послуги у повному обсязі, зможуть скористатися соціальною допомогою від держави.

Компенсація розраховується як різниця між розміром плати за комунальні послуги у межах норм споживання після підвищення цін і тарифів на комунальні послуги та розміром відповідного платежу, який сім'я сплачувала до зміни цін і тарифів.

Нагадаємо, що за призначенням компенсації може звернутися будь-яка особа, яка зареєстрована у помешканні, а не лише власник (співвласник) житла. Для прийняття рішення щодо її надання враховується кількість осіб, які зареєстровані у квартирі (будинку), але можуть там і не проживати.

Право на компенсацію мають сім'ї, у яких середньомісячний сукупний дохід не перевищує прожиткового мінімуму для родини. Прожитковий мінімум становить: для працездатних осіб – 1218 гривень, для непрацездатних (пенсіонерів чи інвалідів) – 949 гривень, для дітей віком до 6 років – 1032 гривні, від 6 до 18 років – 1286 гривень, - уточнили фахівці Департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА.

Правом на призначення субсидії можуть скористатися сім’ї, у яких розмір плати за житлово-комунальні послуги перевищує обсяг визначеного Кабміном обов’язкового відсотка платежу: 15% або 10% (для непрацездатних громадян) середньомісячного сукупного доходу сім’ї.




Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp