Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Віктор Водзінський: «В приміщенні, де працює газовий прилад, має бути приплив свіжого повітря»

31 жовтня 2018 р., 14:30

За статистикою, з початком осінньо-зимового періоду збільшується кількість викликів, що надходять на номер АДС «Закарпатгазу» - 104.

Насамперед це пов’язано зі зниженням температури навколишнього середовища та початком масового запуску споживачами опалювальних приладів, в т. ч і газових. Зокрема з початку року аварійники «Закарпатгазу» вже понад 10 тис разів виїжджали на різного роду заявки клієнтів компанії. У середньому за добу це майже 38 викликів.

З чим пов’язана така кількість дзвінків на номер «104» та як безпечно користуватися газовими приладами у побуті, запитаємо у головного інженера ПАТ «Закарпатгаз» Віктора Водзінського.

Вікторе Степановичу, які основні проблеми та їх причини, що виявляють бригади АДС (аварійно-диспетчерської служби) за місцем виклику?

Дійсно, з початком осінньо-зимового періода кількість викликів, що надходять нашим аварійникам значно зростає. Найбільш поширеними причинами виникнення аварійних ситуацій є недотримання споживачами правил безпеки при користуванні газом у побуті, самовільні втручання в систему газопостачання, залучення споживачами до роботи з газовими приладами сторонніх осіб, а також несправність димових і вентиляційних каналів. Стосовно димових та вентиляційних каналів – радив би на їх стан звернути особливу увагу, адже саме порушення в їх роботі є найбільш небезпечним. Користуватися будь-якими газовими приладами за відсутності тяги категорично заборонено. Димові та вентиляційні канали мають працювати і крапка. Відсутня або зворотна тяга – дзвіночок, коли необхідно відразу ж відключити газові прилади та звернутися до фахівців. Нехтування цим правилом може стати фатальним.

Як можна перевірити наявність тяги?

Знову ж таки повторюся – основний критерій правильної роботи димових та вентиляційних каналів – наявність тяги. Перевірити її просто – необхідно піднести смужку паперу до решітки каналу. Якщо папір втягується у димохід - тяга є, залишається без руху - тяги немає, відхиляється у приміщення - тяга зворотна.. Користуватися газовими приладами за таких обставин (відсутності тяги або зворотній) категорично заборонено. При цьому важливо пам’ятати й те, що перевіряти наявність тяги за допомогою відкритого полум’я (запалений сірник, свічка тощо) у вентиляційному каналі не можна, оскільки у вентиляційних каналах можуть накопичуватися легкозаймисті речовини. Користуючись газовим приладом за відсутності тяги, ви ризикуєте життям і здоров'ям своїх рідних і близьких. Оскільки продукти згоряння, в тому числі чадний газ, не виводяться у вентиляційний канал, а накопичуються в приміщенні. Пам'ятайте, що концентрації 0,05% чадного газу в повітрі може призвести до отруєння організму і навіть смерті.

Розкажіть, хто має право здійснювати ремонтні роботи або роботи з обслуговування димових та вентиляційних каналів

Усі роботи, пов’язані з обслуговуванням або ремонтом димових або вентиляційних каналів мають виконуватися виключно фахівцями, які мають відповідний дозвіл на їх проведення. Перелік таких організацій можна знайти на сторінці Управління Держпраці у Закарпатській області або звернувшись до балансоутримувача будинку (ЖЕК, ОСББ).

Які ще причини виникнення нещасних випадків, пов’язаних з використанням газу у побуті ви можете назвати?


В основному це самовільна газифікація будинків, перестановка, заміна і ремонт газових приладів, перепланування приміщення, де встановлені газові прилади без узгодження з газорозподільною компанією, самовільне втручання в конструкцію газових приладів та систем газопостачання, відключення систем автоматики безпеки та регулювання, користування газом без проведення чергових перевірок та очищення димових та вентиляційних каналів. Звісно, далеко не кожен споживач знає «Правила безпеки систем газопостачання», але задля запобігання виникнення нещасних випадків та їх упередження необхідно запам’ятати «золоте правило» - будь-яке самовільне втручання у систему газопостачання або роботи димових та вентиляційних каналів – суворо заборонено.

Щодо димовентканалів, хочу ще додати наступне: власники житла та арендонаймачі напередодні осінньо-зимового періоду мають забезпечити виконання робіт з їх перевірки та надати 1 екземпляр акту про справність ДВК у ПАТ «Закарпатгаз» і тільки після цього починати користуватися газоспоживаючим обладнанням. Не шукайте організації, які за гроші зможуть надати таку «довідку» - вимагайте реального проведення їх обстеження та прочистки.

Розкажіть про вплив чадного газу на організм


Чадний газ утворюється внаслідок неповного згорання пального в автомобільних двигунах чи опалюваних приладах, які працюють на вугіллі або на інших видах палива, в т. ч. і природного газу. Його майже не можливо відчути, оскільки він безбарвний і не має запаху. Він непомітно отруює організм: запаморочує свідомість, викликає слабкість, головний біль, біль у грудях, шум у вухах, нудоту. При тривалому перебуванні у приміщенні де накопичується чадний газ людина непритомніє. Втрата свідомості супроводжується різким знесиленням - людина, навіть помітивши небезпеку, неспроможна врятувати себе.

Якщо ви, або члени вашої сім’ї відчувають головні болі і не розуміють причину цього – радив би звернути увагу на справність димових та вентиляційних каналів, звернувшись до фахівців. Якщо у вас виникли найменші підозри на отруєння чадним газом негайно зателефонуйте у «швидку», провітріть приміщення та забезпечте доступ свіжого повітря. Не залишайтесь у такому приміщенні – це дійсно небезпечно.

Напевно кожен з нас чув про випадки, коли люди намагаються обігріти власні оселі за допомогою газової плити. Чи можна це робити?

Ні, ні та ще раз ні. Це категорично заборонено! Газові прилади необхідно використовувати за призначенням – тобто опалювати оселю пальниками або духовою шафою газової плити – заборонено. Категорично. Конфорки і духовки призначені тільки для приготування чи підігріву їжі. Слід пам’ятати також і про те, що залишати працюючі газові прилади без нагляду також не можна. Так само, як і самостійно відключати автоматику безпеки на котлах та колонках. Подібні нехтування правилами безпеки можуть призвести до негативних наслідків.

Що необхідно робити, щоб газові прилади працювали правильно, безпечно та економно?

Для того, щоб ваші газові прилади функціонували правильно та безпечно – не забувайте своєчасно їх обслуговувати. Елементарна очистка пальників на газовій плиті та регулювання роботи газового котла дозволять не тільки безпечно, а й економно споживати блакитне паливо. Але самостійно виконувати такі роботи категорично заборонено – пам’ятайте про це. Не залучайте до них сторонніх осіб – тільки фахівців, які мають відповідні дозволи на проведення таких робіт. Експлуатуйте тільки справні газові прилади, в т. ч. зі справною автоматикою безпеки. Окрім того раджу використовувати спеціальні прилади – газові сигналізатори, які спрацьовують у випадку виявлення чадного газу. Такі прилади не надто дорогі, але своєчасно поінформують про небезпеку.

Хто та з якою періодичністю повинен обслуговувати газові прилади?

Цьогоріч відбулися зміни у законодавстві, яке регулює обов’язки газорозподільних компаній проводити роботи з планового технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. Відтепер власники, балансоутримувачі та орендарі житла отримали можливість вільно обирати компанію, що здійснюватиме технічне обслуговування газових приладів та внутрішньобудинкових мереж. Раніше планове технічне обслуговування здійснювалось виключно газорозподільними компаніями. Тепер ця послуга стала ринковою. Власники житла та його орендарі, балансоутримувачі вільні укласти договір з технічного обслуговування газових приладів з будь-якою організацією, що має відповідні дозволи на проведення таких робіт. ПАТ «Закарпатгаз» також має право на проведення таких робіт, тому наші споживачі можуть звертатися і до нас – вони отримають повний спектр послуг. Проте разом із зростанням можливостей вільного вибору зростає і відповідальність за утримання внутрішньобудинкових мереж, яка покладається на власників житла та, безпосередньо організацій, з якими укладено угоди на їх обслуговування.

Для мешканців приватних будинків необхідно пам’ятати і про оголовки димоходів. Тож взимку не рідше одного разу на місяць, а в період значного похолодання – щоденно, власники будинків мають оглядати оголовки димоходів, щоб вчасно помітити їх обмерзання та закупорку.

Що ви можете порадити закарпатцям, які встановили або планують встановити вакуумні склопакети?

На мою думку дуже влучне запитання, адже сьогодні майже у кожній оселі встановлені сучасні вакуумні вікна. Закарпатці дбають про енергоефективність власних осель та намагаються встановлювати не тільки сучасні прилади, а й утеплювати фасади та замінювати вікна. Що потрібно знати про це? Елементарно - звертайте увагу на провітрювання власного житла. Особливо приміщень де встановлені газові прилади – кухонь. З огляду на це варто пам’ятати, що такі вікна при працюючих газових приладах неодмінно мають бути відчинені на режим «кватирка». У приміщенні має бути завжди забезпечений приплив свіжого повітря.

Чи можна компонувати газові прилади та інші побутові прилади? Є якісь правила? Наприклад електровитяжка.

Якщо ви придбали електричну витяжку, перше, що необхідно зробити це не почати її монтаж, а ознайомитися з інструкцією до цього приладу. У документації до електричної кухонної витяжки зазначено, що її монтаж заборонено проводити у приміщеннях з газовими приладами з відводом продуктів згоряння у димохід. Проте це застереження власники квартир часто ігнорують. Така помилка може інколи вартувати життя.

Встановлення такої витяжки в приміщенні кухні з газовою колонкою або котлом з відводом продуктів згоряння у димохід - грубе порушення норм і правил безпеки. При одночасній роботі витяжки та димохідного газового приладу (котла або колонки) виникає загроза створення зворотної тяги. При цьому шкідливі продукти згоряння замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні та можуть призвести до отруєння.

Електровитяжка працює за принципом всмоктувача: вона інтенсивно втягує повітря із приміщення у вентиляційний канал. Якщо у приміщенні щільно зачинені двері та вікна і доступ свіжого повітря до помешкання обмежений, електровитяжка може всмоктувати продукти згоряння із димового каналу газового приладу, тобто виникає процес зворотної тяги. Продукти згоряння замість видалення назовні поступають у приміщення. Це небезпечно. Тому повторюся, будь-які роботи, пов’язані з газовими приладами або димовентканалами доручайте тільки фахівцям з наявністю досвіду та необхідних дозволів на проведення таких робіт. Так, я повторююсь, але це дуже і дуже важливо.

Ну і наостанок: нагадайте, будь ласка, що необхідно робити, якщо людина відчула запах газу в оселі або на вулиці?

Якщо в оселі відчутний запах газу – необхідно відразу ж закрити газові крани та відкрити вікна. У жодному разі не можна вмикати чи вимикати електричні прилади та світло, користуватися телефоном. Вийдіть з приміщення та терміново зателефонуйте на номер аварійної служби «104». Дотримуйтесь вказівок диспетчера, який проінструктує вас до приїзду бригади на місце.

Окрім того ми закликаємо усіх наших споживачів також повідомляти про виявлені ними витоки газу не тільки у власних оселях, а й поза межами їх приватної власності. Про це може свідчити наявність характерного запаху одоранту на вулиці, у дворах та під’їздах тощо. Вдячні будемо й за незамовчування фактів незаконного споживання газу, самовільних врізках або інших порушеннях. Повідомити про них можна за номерами 067 244 32 53, (0312) 61 94 02 або на електронну пошту за адресою office@zkgas.com.ua

І пам’ятайте: аварійно-диспетчерська служба «Закарпатгазу» працює безкоштовно та цілодобово, включаючи вихідні та святкові дні.


Розмовляв Юрій Ломакін

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp