Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Жорсткі санкції США. Економіку Ірану паралізує

5 листопада 2018 р., 22:15

США ввели санкції проти нафти Ірану.

США не вводять, а просто відновлюють санкції, зняті з Ірану після підписання ядерної угоди у 2015 році.

Сполучені Штати відновили санкції проти Ірану, зняті у 2015 році. Вони стосуватимуться банківського і нафтового секторів країни і можуть остаточно паралізувати іранську економіку.

Іран знову втратить можливість вести бізнес із західними країнами, втратить основний заробіток - від продажу нафти - і виявиться відрізаним від світової фінансової системи.

Ціни на нафту в усьому світі прискорили зростання на тлі санкцій. Корреспондент.netрозповідає подробиці.

Найжорсткіші санкції

З кінця минулого століття Іран побував під санкціями США, Євросоюзу і ООН, але більша частина обмежень була знята у 2015 році в обмін на зобов'язання припинити ядерну програму.

На початку травня американський президент Дональд Трамп оголосив про вихід США з ядерної угоди з Іраном. Незабаром держсекретар США попередив, що Вашингтон має намір справити економічний, фінансовий і потенційно силовий тиск на Тегеран.

США не вводять, а відновлюють санкції, зняті з Ірану після підписання ядерної угоди. Перша, "попереджувальна", частина обмежень вступила в дію 6 серпня.

Із 7 серпня в силу вступили заборони:

на продаж і передачу готівкових доларів Ірану;
на торгівлю золотом та іншими дорогоцінними металами з Іраном;
на угоди в іранських ріалах;
на будь-які дії, пов'язані з випуском іранського держборгу;
на торгівлю алюмінієм, графітом, сталлю, вугіллям і програмним забезпеченням промислового призначення;
на імпорт предметів розкоші, включаючи іранські килими і чорну ікру;
на поставки пасажирських літаків до Ірану.

Друга, більш серйозна, хвиля санкцій, що містить обмеження на імпорт іранської нафти, - 5 листопада.

Обмеження зачеплять ключові галузі економіки цієї країни - нафтовидобувну і банківську. З 5 листопада Вашингтон забороняє експортувати нафту з Ірану і вести бізнес з іранськими нафтовидобувними компаніями.

Трамп назвав санкції щодо Ірану найжорсткішими, які будь-коли існували. Він упевнений, що Тегеран не відмовився від планів зі створення ядерної зброї, веде агресивну зовнішню політику і підтримує терористичні рухи.

Також продовжують діяти раніше введені обмежувальні заходи, що зачіпають фінансовий сектор Ірану. Так, американським компаніям були заборонені будь-які операції з іранськими банками, у тому числі і з центральним банком Ірану.

Санкції, що діють з 5 листопада:

фактична заборона на операції в доларах для банків тих країн, які не скорочуватимуть закупівлі іранської нафти;
санкції проти іранських портів і ключових галузей: енергетики, судноплавства і суднобудування; 
усі розрахунки іноземних банків припиняються з центробанком Ірану, і буде введено заборону на доступ Ірану до валюти, яку він зберігає на зарубіжних рахунках.

США впевнені, що після введення санкцій експорт нафти з Ірану буде повністю припинений. Доходи від продажу нафти становлять 80 відсотків іранського держбюджету.

"Наша мета - якнайшвидше звести нанівець експорт нафти з Ірану. Ми посилимо тиск на тих, хто заважає зробити це реальністю", - заявили в Мінфіні США.

Вашингтон зробив виключення для восьми країн - Китаю, Індії, Південної Кореї, Туреччини, Італії, Греції, Японії та Тайваню.

США обіцяють додати

Радник Трампа з національної безпеки Джон Болтон в інтерв'ю Fox Business заявив, що США мають намір ще більше посилити тиск на Іран і розширити санкції.

"У нас будуть ще санкції, окрім цих. Ми не будемо просто задовольнятися тим рівнем санкцій, який існував у минулому, при Обамі, у 2015 році", - заявив Болтон.

Радник підкреслив, що санкцій буде ще більше.

Американський держсекретар Майк Помпео заявив, що метою санкцій США проти Ірану є зміна курсу Тегерана.

Він також зазначив, що Вашингтон не втрачає надію на нову ядерну угоду з Іраном. Однак допоки Іран не виконає всі 12 умов, викладені в травні, США продовжуватимуть чинити тиск на Тегеран, додав держсекретар.

"Наша кінцева мета - переконати режим відмовитися від їхнього нинішнього революційного курсу. В іранського режиму є вибір: або розгорнути на 180 градусів свій курс і діяти як нормальна країна, або побачити розвал економіки", - заявив Помпео.

Він знову підкреслив, що США прагнуть позбавити доходів іранський режим, які, як вважає американська влада, він використовує для спонсорування дестабілізуючої діяльності на Близькому Сході і в усьому світі.

Наслідки для Ірану

Міністр фінансів США Стивен Мнучин заявив, що результатом введення американських санкцій проти Ірану стануть наростаюча фінансова ізоляція і економічна стагнація.

Іран входить у трійку лідерів у світі за доведеними запасами нафти і газу, і його добробут залежить від експорту енергоносіїв. Тегерану вдалося швидко відновити експорт нафти і газового конденсату після скасування санкцій, який до травня 2018 року досяг рекордних з моменту підписання ядерної угоди 2,7 мільйона барелів за добу.

Однак після оголошення Трампом про вихід США з угоди експорт майже відразу звалився на 25 відсотків. Слідом курс національної валюти обвалився на 70 відсотків, а ціни злетіли в півтора разу. Економіка Ірану знову пішла на спад.

Іноземні інвестори, компанії і підприємства, у тому числі європейські, залишають країну, побоюючись втратити дуже важливий для них американський ринок.

Імпорт будь-яких товарів в Іран екстремально утруднений. У країні не вистачає навіть життєво необхідних медикаментів, ціни на які дуже сильно зросли. Іран, які довгі роки знаходиться під тягарем санкцій, заявив про перехід на "економіку опору".

Нові санкції, як вважають у МВФ, також позначаться на темпах зростання економіки Ірану. Вони негативно вплинуть на експорт, знизять прямі іноземні інвестиції і приплив капіталу, а також ізолюють Іран від глобальної фінансової системи.

Режим санкцій підсилює політичний вплив ультраконсервативних сил, які й без того налаштовані проти зближення із Заходом.

Багато хто з експертів, включаючи екс-посла США в Росії Майкла Мак-Фола, переконані, що санкції не похитнуть внутрішньополітичних позицій іранської влади, скоріше, навпаки, змусять суспільство згуртуватися перед обличчям загрози.

Чим відповість Тегеран

Що стосується видобутку іранської нафти, то санкції на ній не позначаться, заявляла Національна іранська нафтова компанія. Обійти ембарго дозволить наділення приватних компаній правом експорту, вважає іранська влада.

В Ірані раніше говорили, що в разі, якщо США відновлять санкції і введуть заборону на продаж іранської нафти, Тегеран може заблокувати поставки нафти в Перській затоці через Ормузьку протоку.

Через неї проходять 20 відсотків світової нафти, тому світ потребує цієї нафти, подкреслили в Тегерані.

США обіцяють залучити військовий флот, якщо Іран спробує порушити судноплавство.

Зараз Іран дозволяє користуватися своїми територіальними водами на добровільній основі.

Експерти кажуть, що від блокування протоки постраждає не нафтовий, а газовий ринок (через протоку транспортується 30 відсотків уторговуваного на світовому ринку скрапленого природного газу).

Якщо для перевезення нафти з Перської затоки є інші шляхи (два нафтопроводи в Саудівській Аравії, по одному - в ОАЕ та Іраку), то альтернативи для транспортування СПГ немає.

Європа проти

Євросоюз, а також окремо Німеччина, Франція і Велика Британія висловили жаль з приводу нових санкцій, які США введе найближчим часом щодо Ірану.

"Ми найглибшим чином шкодуємо з приводу вступу в силу нових санкцій США як наслідку виходу Вашингтона з ядерної угоди", - йдеться в спільній заяві країн ЄС, опублікованій у п'ятницю, 2 листопада.

Санкції, також, як і вихід США зі СВДП, не схвалили й інші учасники угоди - Росія і Китай.

На думку учасників ядерної угоди, угода досягла своєї мети - ліквідувати небезпеку розробки Тегераном ядерної зброї і уникнути гонки озброєння в регіоні. Поведінка Ірану на Близькому Сході ніколи не була частиною цієї угоди.

Наприкінці вересня верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федерика Могерині заявила, що Брюссель має намір створити спеціальний фінансовий інститут, який забезпечуватиме фінансові операції з Іраном в обхід санкцій США.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp