Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Поразка Трампа наполовину. Підсумки виборів у США

7 листопада 2018 р., 20:00

Вибори в США.

Демократи виграли вибори в Палату представників. Сенат, як і раніше, залишається в руках республіканців. І що з усім цим робитиме Дональд Трамп?

У США відбулися вибори, результатів не потрібно чекати кілька тижнів, як в Україні. Все вже відомо.

Американці переобрали повний склад Палати представників - за попередніми даними, більшість у ній перейде від республіканців до демократів. У Сенаті ж, навпаки, республіканці збережуть і можуть навіть посилити свою більшість.Що це означає для США і України, розбирався Корреспондент.net.

Перемога демократів

До виборів у Палаті представників республіканці контролювали 235 з 435 мандатів, демократи - 193. Для контролю за більшістю партії необхідно зібрати 218 голосів.

Таким чином, для відновлення контролю за більшістю демократи повинні були отримати місця в 23 округах з числа тих, які в попередньому складі парламенту контролювалися республіканцями.

Підрахунок голосів триває, але обидва політичні табори зійшлися на думці, що демократи вже ґарантували собі, як мінімум, 23 додаткових місця в нижній палаті.

Зокрема, лояльний до демократів телеканал CNN оголосив, що кількість округів, "перехоплених" демократами, перевищила 23. З цим погоджується лояльний до Трампа телеканал Fox News, за оцінками якого демократи ґарантували собі контроль за Палатою представників. Примітно, що демократи перемогли в ряді округів, де населення досі вважали безумовно лояльним до Трампа - зокрема, в Техасі.

За останніми даними, кількість округів, які перехопили демократи, може дорівнювати 26.

Перемога Трампа

У Сенаті ж демократи не змогли отримати більшість. Контроль у верхній палаті американського парламенту зберігає Республіканська партія.

Завдання перед демократами стояло непросте - з 35 місць, за якими проходило голосування, 26 припадало на сенаторів Демократичної партії і їх союзників (незалежних сенаторів), і лише 9 - на республіканців. Таким чином, щоб отримати за підсумками виборів, як мінімум, 51 місце в 100-місцевому Сенаті, демократи повинні були відстояти всіх своїх кандидатів, а до того ж, завоювати ще хоча б два "республіканських" місця.

Домогтися такого результату у них не вийшло - навпаки, за підсумками виборів республіканці зміцнять свою більшість у Сенаті.

Можна напевно говорити про поразку демократів у штатах Індіана, Флорида. Досі ці штати були представлені в Сенаті депутатами від Демократичної партії. Також попередні дані свідчать про ймовірний програш демократів у штатах Міссурі і Північна Дакота.

На невтішному для демократів результаті сходяться також політичні аналітики телеканалу CNN, який симпатизує Демократичній партії. У нічному ефірі CNN вони одноголосно зійшлися на думці про те, що партія Трампа може тільки збільшити свою перевагу в Сенаті.

Що це означає?

Володіючи більшістю в нижній палаті, демократи тепер можуть заблокувати практично будь-яке рішення Трампа. Ключові функції Палати представників - твердження федеральних законів США і виділення фінансування для державних ініціатив, а значить, Трампу буде вкрай складно стверджувати свої ідеї, маючи демократичну більшість у Палаті представників.

Останній раз демократи мали перевагу в цій палаті в 2008-2010 роках. Американські та світові ЗМІ вже пишуть про те, що їх нова перемога стане важливим фактором у протистоянні з Трампом і може знову винести на порядок денний питання про його імпічмент.

"Демократи налаштовані провести велику інституційну перевірку президенту Дональду Трампу, порушуючи монополію республіканців на владу і зміцнюючи в правах більш молоде, більш різнорідне расово і представлене великою кількістю жінок політичне покоління", - пише про підсумки виборів CNN.

Ненсі Пелосі, екс-спікер Палати представників і, до недавнього часу, лідер фракції меншості в цій палаті, вже заявила, що перемога демократів відкриває для них нові можливості. За її словами, нова більшість спробує "приборкати" Білий дім.

"Сьогодні мова йде не тільки про демократів і республіканців - йдеться про відновлення конституціональної системи стримувань і противаг щодо адміністрації Трампа", - заявила Пелосі.

Американський президент вже подзвонив Пелосі, щоб привітати демократів з отриманням більшості в Палаті представників. Він також закликав демократів до дотримання принципу двопартійності.

У той же час, Дональд Трамп порадів успіху республіканців у Сенаті і зміцненню їх більшості."Приголомшливий успіх! Спасибі вам за все", - відреагував на такий результат Трамп в одному зі своїх перших твітів за підсумками виборів.

Оскільки традиційно Сенат США відповідає за важливі кадрові призначення, це означає, що Трамп, як і раніше, зможе розраховувати на підтримку сенаторів у просуванні своїх кандидатур до вищих ешелонів американської політики.

Спікер палати представників Конгресу республіканець Пол Раян заявив, що історія повторилася: вже не вперше контроль над палатою отримують демократи, притому, що в Сенаті більшість мають республіканці.

"Завжди важко бачити, як не дотягнула до результату настільки старанна робота друзів і колег", - сказав він.

"Нам не потрібні вибори, щоб зрозуміти, що ми розколота нація, і тепер у нас і розколотий Вашингтон", - заявив Раян.

Значення для України

Підсумки проміжних виборів у Сенат і Палату представників Конгресу США ніяк не позначаться на Україні, вважають експерти.

Українське питання досі залишалося одним з небагатьох, де Конгрес, попри зростаючу ворожнечу республіканців і демократів, голосував спільно. Таким він буде і після виборів.

Курйози

На виборах у нижню палату законодавчих зборів штату Невада переміг власник борделю Денніс Хоф. Проблема в тому, що до моменту голосування він уже помер.

Хоф помер у середині жовтня в віці 72 років в одному з належних йому суспільних будинків (в Неваді вони легалізовані з 1971 року). На той момент він був зареєстрований кандидатом від 36 округу в асамблею Невади.

Він набрав 68,3% голосів виборців, хоча на виборчих дільницях висіло повідомлення про його смерть.

Хоф виступав за популяризацію бордельної індустрії, а також за розширення права на носіння зброї і жорстку імміграційну політику.

Виборці трьох американських штатів Мічиган, Юта і Вісконсін - під час проміжних виборів 6 листопада підтримали пропозицію розширення прав громадян на вживання марихуани.

У штаті Мічиган, за результатами підрахунку голосів з 70% дільниць, виборці підтримали найвищий рівень легалізації - дозвіл на вживання марихуани "з метою відпочинку". За цю пропозицію проголосувало 56,7% виборців (2 млн з підрахованих бюлетенів), проти - 43,3% (1,5 млн виборців). Практично у всіх округах пропозиція знайшла підтримку виборців.

Як зазначає CNN, пропонується дозволити вживання легкого наркотику особам старше 21 року. Кожен матиме право вирощувати не більше 12 рослин для власного вживання, а також зберігати вдома до 10 унцій (283 грами) марихуани.

У штаті Юта на затвердження було винесено пропозицію про більш низький рівень легалізації - для вживання за медичними показаннями, за рецептом від лікаря. Після підрахунку даних з 96% дільниць 53,2% виборців висловилися за зміну законодавства штату. Розподіл голосів в Юті не так однозначно - підтримали легалізацію в столиці штату, Солт Лейк Сіті і в декількох округах, зате жителі більшості малонаселених округів голосували проти.

У Вісконсині пройшов консультативний референдум, який не має наслідком зміну норм. На голосування в ряді округів виносилося питання про легалізацію марихуани з метою відпочинку. У всіх цих районах ідея легалізації знайшла підтримку - наприклад, в найбільшому місті штату, Мілуокі, за неї проголосувало 70% виборців.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp