Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпаття зачаровує красою (ФОТО)

12 листопада 2018 р., 13:40

Локація - Ужоцький перевал

 

Карпати восени просто неперевершені! Неймовірної краси знімки Ужоцького перевалу оприлюднила на своїй сторінці спільнота Українські Карпати.

«Ужо́цький перева́л (чеською — Užocký průsmyk, Užocké sedlo, польською — Przełęcz Użocka, угорською — Uzsoki-hágo) — перевал у Високому Бескиді через Верховинський Вододільний хребет Українських Карпат. Лежить на межі Галичини і Закарпаття (Турківського і Великоберезнянського районів), поблизу кордону з Польщею, – йдеться у дописі до світлин. –

Висота перевалу 889 м (за іншими даними — 853 м). Через перевал проходить залізниця та автодорога Н 13 , що сполучають Львів з Ужгородом.

З північного боку перевалу розташовані витоки річки Сян, з південної — річки Уж. У 1872 році через перевал була введена в експлуатацію стратегічно важлива залізнична магістраль, що з’єднувала Будапешт зі Східною Галичиною (перевал був адміністративним кордоном Угорщини та Галичини в складі Австро-Угорщини). Залізничне сполучення тут існує дотепер, окрім місцевих пасажирських перевезень використовується переважно для постачання руди до Словаччини. В районі перевалу прокладено 7 залізничних тунелів (найдовший – 910 метрів), це — найкрасивіша гірська магістраль України. Тут також проходить ряд туристичних маршрутів, наприклад маршрут «Верхами Вододільного хребта».

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp