Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як перемогти закарпатцям у боротьбі зі спекою?

10 серпня 2014 р., 15:43

Серпень вражає краян свою "гарячістю"

Останній літній місяць дивує закарпатців своєю унікальною погодою. Спека, що чергується з грозовими зливами, окрім очевидних побутових незручностей ще й згубно впливає на людський організм. Спекотний серпень на Закарпатті обіцяє розжарити повітря до 40 градусів. Про поради та настанови лікарів, дізнавався кореспондент Ужгород.net.
За останнє десятиріччя така температура для краю стала чи не нормою. Подібна синоптична ситуація зберігатиметься впродовж усього місяця, принаймні такі прогнози сьогодні озвучують обласні синоптики. Андрій Золотарьов, синоптик: «Місяць переважно обіцяє бути мінливим. Знову ж таки, спека чергуватиметься із грозами. 

Вдень сильних опадів не передбачається. А в гірських районах у другій половині дня формуватимуться зливи. Інтенсивність опадів залежить від кількох факторів. До прикладу, йде грозова хмара, супроводжувана громом. Дощ із неї випадає, але до землі не долітає. Такі варіанти включати теж не можна. Що стосується обласного центру, то в Ужгороді впродовж серпня температура коливатиметься від 30 до 40 градусів вище нуля. Часті опади не передбачаються».

Попри раптові грози, в Ужгороді відчувається задуха. У перші дні серпня температура піднялась до тридцяти п’яти градусів. Отож, людям, які страждають на серцево-судинні захворювання варто бути особливо обережними. Крім того під час спеки зростає ризик виникнення кишкових інфекцій. Відкрите сонце, вода та харчові продукти - джерела підвищеної небезпеки для людини. В зоні особливого ризику ті, хто страждає на хвороби серця. Підвищене серцебиття, артеріальний тиск, надлишок адреналіну в крові та потовиділення спричиняють організму стрес.

Спека - важке випробування не лише для хворих людей, але і для здорових. Бути обачними радить і лікар-кардіолог Тарас Чендей: «Дуже важливо уникати зневоднення. Тому, що виділення води, втрата її і солей мінеральних електролітів (іонів натрію хлору) з потом в умовах спеки різко підвищується. Таким чином, іноді потрібно навіть змінювати дозування певних ліків, які впливають на виведення натрію із організму. Бо це дуже важливі ліки для контролю артеріального тиску. Нагадую, гіпертонікам у спеку треба бути обережними і не наражатися на небезпеку».

Водні процедури теж допомагають перенести високу температуру. Однак, купатись рекомендовано лише в офіційно визначених місцях. Як відомо, на зареєстрованих місцях для купання працюють відповідні служби, які проводять аналіз водойми. В період спеки в річках та інших водоймах розмножуються бактерії. Причина у смітті та стічних водах. Під час купання забруднена вода потрапляє в організм та може стати збудником кишкових інфекцій.

На цьому наголошує і головний лікар обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк: «Треба купатися у визначених місцях. Це перше і найголовніше. Тому, що вода є одним із основних чинників виникнення і передачі інфекційних захворювань, зокрема кишкових, які в літній період набувають особливої актуальності».

Не варто забувати, що підвищена температура сприяє розмноженню бактерій не лише у воді. Спекотна погода негативно впливає і на якість харчів. Овочі, фрукти, м’ясні та молочні продукти теж можуть стати причиною отруєння. Якщо нема впевненості щодо свіжості та придатності продуктів, краще утриматись від їх придбання, радить Михайло Поляк. «Особливо це стосується стихійних ринків. Їх, як правило, ми відвідуємо, аби купити домашніх харчів. Але, до прикладу, молочна продукція, ясна річ, сертифікатів якості не має. І все ж, якщо ви таки придбали молоко, воно має пройти термічну обробку. Головне, правильну. Так ви можете вберегтись від розладів шлунку і, нерідко, попередити інфекційне загострення».

Лікарі не перестають давати поради і настанови. Зокрема, щоб без наслідків перенести літо із його спекотними днями, необхідно слідкувати за балансом рідини в організмі. А також, за можливості не виходити на вулицю в період найбільшої активності сонця. Тарас Чендей, лікар-кардіолог: «Основні правила літа: вживати багато рідини, мінімум часу перебувати на сонці, уникаючи прямих променів, користуватись головними уборами».

Якщо конкретизувати, то спеціалісти погоджуються в одному - щодня людині потрібно випивати до двох з половиною літрів негазованої і несолодкої рідини. Особам, які мають хронічні захворювання, гіпертонікам і метеозалежним, зрештою, як і більшості закарпатцям, - перебувати на відкритих зонах в тіні. Також серед ефективних методів - вмивання холодною водою.

Насамкінець ще одна побутова порада, не медична. Провітрювати приміщення краще ввечері та вночі. Адже у цей період доби температура повітря нижча, ніж вдень.

Лідія Вербицька для Ужгород.net



Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp