Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

На Закарпатті є місце, де сховані скарби та ... гуляє нечисть

11 серпня 2014 р., 09:35

Кажуть, на великодню п’ятницю, палало на тім місці страшне полум’я. Люди думали, що там злі духи сидять.

Перше знайомство з Національним природним парком «Синевир» починається з Синевирського перевалу, де перед зором постає панорама навколишніх гір, які вражають своєю красою. Однією з таких вершин є гора Кам´янка.

Висота гори Кам´янка 1578 м, більша частина її вкрита камінням. Можливо звідси і пішла назва гори. На самій вершині стоїть бетонний стовп, де неодноразово встановлювався синьо-жовтий прапор України. 

Існує легенда про походження гори Кам´янка: 

«На північ од Нижнього Синевира поступово підвищується гора Кам´янка. 

Дуже давно, коли там, де Нижній Синевир, були густі ліси, оселилися тут розбійники. Вони були такі сильні, що коли йшли на розбій, то від господаря взяв хоч котрий з них вола на плечі й одніс. Потім ходили аж до великих міст, там розбивали цілі скарбниці і награбоване зносили у скали під Кам´янкою. Пограбували не один монастир, і не одну церкву. 

Люди не могли проти них нічого вчинити. Під Кам´янкою розбійники мали свої посілості, там випасали загарбану худобу й там жили собі спокійно. На верх гори не могли дістатися, бо каміння весь час зривалося й не раз засипало їх багаті склепи, які мусили знов обновляти. Одного разу, як вернулися з грабунку, настигла їх несподіванка. Кам´янка так засипалася, що й сліду по їх посілостях та по скарбах не зосталося. 

Розбійники вирішили перейти на інші околиці. Залишили закляту гору й закляли скарб, щоб його ніхто не знайшов. Скарб заклятий опинився під землею. Кажуть, на великодню п’ятницю, палало на тім місці страшне полум’я. Люди думали, що там злі духи сидять. Тому ніхто не наважувався туди підійти ближче. 

Раз, у великодню п’ятницю, заблудив туди один вівчар. Застала його там ніч і ліг спочивати. Аж раптом бачить – перед ним зачав палати вогонь, одкрилася скеля і вийшов з неї старий дід. Вівчар налякався, та згодом призвичаївся й зачав з дідом розмовляти. Той завів його у гору. Куди лиш його вів, всюди були підземні склепи,наповнені золотом, сріблом та іншими дорогими скарбами. Посеред одного склепу стояв золотий столик, а на нім срібний хрест. Тоді страшно загриміло. Дід щез, гора порушилася, а вівчар опинився знов на скелі, де ввечері ліг спати. Не було ні діда, ні скарбу. Тільки причувалися йому якесь реготання і такі слова: «Скарб буде того, хто поставить монастир на Пустарі (а Пустар – це найвище місце Синевира)». 

Легендарна гора досі манить сюди численних від відвідувачів. На гору можна піднятись, скориставшись туристичним маршрутом «Синевирський перевал – г.Кам´янка – г.Озірна – Синевирське озеро». Маршрут пішохідний, протяжністю 8 км, проходить на висоті від 890 до 1540м. н.р.м., маркований та обладнаний інформаційними знаками. По маршруту є багато місць для відпочинку, розбиття наметів, природні джерела, лісові меблі, колиби. Зачаровує вид Синевирського озера з гори Озірної та краєвиди навколишніх сіл з гори Кам´янка. 


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp