Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Як виглядав Середньовічний Тячів, містяни дізнались на відкритій екскурсії (ФОТО)

17 грудня 2018 р., 17:35

16 грудня, третьої неділі місяця, у Тячеві, як і в інших закарпатських райцентрах, вже вдруге відбулася відкрита екскурсія.

16 грудня, третьої неділі місяця, у Тячеві, як і в інших закарпатських райцентрах, вже вдруге відбулася відкрита екскурсія. Незважаючи на сильний снігопад, городяни, які цікавляться історією міста, прийшли послухати, яким був Тячів у період Середньовіччя.

Як і першого разу, пізнавальну мандрівку крізь час провів голова Регіональної туристичної організації Закарпаття, професор УжНУ Федір Шандор. Городяни дізнались чимало цікавого про походження назви міста, його перших поселенців та важливі події в його минулому.

Цікаво, що за історичними відомостями, місто виникло на протилежному березі Тиси, де нині розташоване румунське село Малий Тячів. Назва поселення походить від німецьких слів «Дойч Ау» («Німецька Поляна»). На території сучасного міста люди не жили, тут були орні землі. Коли внаслідок землетрусів ріка змінила русло, сакси-першопоселенці почали заселяти інший берег.

Перша письмова згадка про Тячів зафіксована 1329 року, коли угорський король Карл Роберт Анжу заборонив городянам платити податки місцевим феодалам Драгам, натомість вони поповнювали королівську казну. Втім, місто існувало і до того часу.

Найстарішою будівлею Тячева є реформатський собор, який належить до кальвіністського напряму з центром у Швейцарії. Спочатку храм був римо-католицьким, без дзвіниці, яка була прибудована пізніше. Лише у XVI ст. церква стає реформатською.

В Середні Віки у Тячеві був пункт прийому солі, яку звозили з навколишніх сіл. Звідси її сплавляли на бокорах до Нового Саду (нині Сербія). Закарпатські бокораші доправляли вантажі лише до Вилока. Далі бокорами правили угорці разом з власниками товарів. Ті закарпатці, кому вдавалося доплисти до моря і привезти додому гроші, вшивали у свої шляпи (калапи) морські мушлі.

Також у Тячеві, а ще в Буштині, Тересві, Великому Бичкові можна було перевести в готівку гроші. Тому у цих поселеннях розвивалася торгівля, з’являлися корчми.

Були в історії Тячева й часи, коли він був позбавлений статусу коронного міста і приписаний до Хустського замку.

У XVII ст. фіксується поява у Тячеві єврейської общини. Загалом, за статистикою, на початку XVIIІ ст. у місті жило 1700 реформатів, майже 500 римо-католиків, 1800 греко-католиків, 600 юдеїв, 7 лютеран.

Також городяни довідались цікаві факти про відомих людей, які народились і жили у Тячеві, серед яких угорський художник Шимон Голлоші, архітектор, політичний діяч, дизайнер постерів Джено Падані Гуляш, відомий угорський письменник Жигмонд Моріц.
Наступна екскурсія для всіх охочих пройде третьої неділі січня.

Наталія Маджара для Tyachiv.com.ua, фото за посиланням.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp