Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ужгородська міська рада просить жителів визначитись з назвами вулиць міста

2 січня 2019 р., 16:45

Варіанти назв вулиць треба обрати до 20 січня.

Ужгородська міська рада запрошує взяти участь у публічних консультаціях. На офіційному сайті міськради створено рубрику http://rada-uzhgorod.gov.ua/publichni-konsultatsiyi/, де від сьогодні і до 20 січня можна обрати із запропонованих варіантів.

Зокрема:
Чи доцільно перейменовувати вулицю Перемоги на вулицю Капушанську?

Кілька разів ця вулиця почергово змінювала назву: то на вулицю Капушанську (історична назва за напрямком дороги до міста Великі Капушани у Словаччині), то на вулицю Перемоги (на честь річниці перемоги у Другій світовій війні). Через це виникає плутанина, тому міська рада запрошує ужгородців обрати за посиланням https://vdmk.org/2248 один із варіантів: 1 - ТАК (вулиця Капушанська) та 2 - НІ (вулиця Перемоги).

* * *
Також просять поради щодо вирішення ще одного питання. У рамках декомунізації вулиць, названих на честь діячів комуністичного режиму, розпорядженням голови Закарпатської ОДА у 2016 році вулиця Івана Туряниці була перейменована на вулицю Кароя Мейсароша (20.07.1821 - 02.02.1890 рр., відомий ужгородський юрист-публіцист, автор першої історії Ужгорода, більше – тут https://bit.ly/2QYee7K).
Родичі Кароя Мейсароша вважають, що пам'ять першого автора докладного видання з історії міста (1861 р.) та Історії русинів Угорщини (1850 р.) гідна вшановування у назві вулиці в Ужгороді.

Разом із тим, на нинішній вулиці Кароя Мейсароша знаходиться майстерня-музей та будинок художника Антона Кашшая (24.01.1921 - 31.12.1991 рр., ужгородський живописець, народний художник України, більше тут – https://bit.ly/2QasC7P), там досі живе його родина. Родичі та вихованці майстра хочуть, щоб тільки ця вулиця носила його ім'я. Відзначимо, що у місті наразі є вулиця, названа на честь Антона Кашшая (в районі "Нової лінії").

Отож, міська рада просить в ужгородців поради, чи доцільно перейменувати вулицю Кароя Мейсароша на Антона Кашшая? https://vdmk.org/2774

Пропонуються до обговорення такі варіанти:
1 - Так, перейменувати вулицю Кароя Мейсароша на Антона Кашшая, а вулицю Антона Кашшая на Кароя Мейсароша;
2 - Так, перейменувати вулицю Кароя Мейсароша на Антона Кашшая та вулицю Декабристів на вулицю Кароя Мейсароша;
3 - Ні, в жодному випадку зміни не потрібні.

Принагідно відзначимо, що зміна назв вулиць не тягне за собою необхідності будь-яких реєстраційних дій для громадян, які мешкають на таких вулицях міста, чи щодо їхнього нерухомого майна, інформує Відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp