Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпаття: колекція мінералів претендує стати новою атракцією у краї (ФОТО)

5 січня 2019 р., 18:00

Це - цікаво.

 

Наразі ж побачити її не так просто.До теми мікрорайону «Геологоекспедиція» (або просто «Гела») наш сайт звертався неодноразово (див. Мешканці проспекту Геологів розгребли наркоманські хащі та мріють про Ренесанс). Черговою нагодою повернутися до неї став один з проектів міської ради, запланованих на 2019 рік. 

Як повідомив на передноворічній зустрічі з місцевими журналістами міський голова Золтан Бабяк, в новому році передбачається реконструкція площі перед Будинком культури в мікрорайоні геологів. Колись ця площа була квітучою оазою з трояндами, нині ж має доволі сумний вигляд. На жаль, раду самому Будинку культури дати не вийде, адже свого часу вона була продана, і відтоді кілька разів перезакладена в банках, і його нинішній власник до споруди інтересу не виявляє.З цим Будинком культури пов’язана цікава колекція мінералів, яка колись там зберігалась. Колекцію з різних кутіків Берегівщини та Закарпаття, а також експедицій в різні куточки СССР та світу поповнювали працівники Закарпатської геологорозвідувальної експедиції.Нині вона зберігається в одній з кімнат адмінкорпусу нині практично закритої Геологічної експедиції, де працює невеликий колектив, що зберігся від колись майже тисячного повноцінного підприємства у статусі Закарпатського геолого-гідрогеологічного центру ДП «Західукргеологія» НАК «Надра України».Наприкінці 2018 року головний геолог центру Дмитро Удуд показав рештки колекції групі осіб, які цікавляться розвитком туристичних атракцій в Берегові.

Рештки – тому що при закритті Будинку культури та його передачі в приватну власність колекцію довелося перенести, і в процесі чимала частина експонатів «загубилася» - лишилися тільки бирки з назвами мінералів.Тим не менш, цікаві взірці геологічного багатства і нашого краю, і інших регіонів України та планети залишилися, просто для того, аби вони гідно розкрилися непосвяченому глядачеві, потрібен хороший коментатор-екскурсовод. А ще, звісно, комфортні умови, яких не може забезпечити маленька й холодна кімната.Як можна інтегрувати цю колекцію мінералів в повноцінну атракцію, її власники наразі не знають, та й мети такої не мають. 

Позбутися її на чиюсь користь також категорично не бажають, адже в ній, можна сказати, залишилась душа практично зниклої Закарпатської обласної геологічної експедиції, певною мірою містоутворюючого підприємства в не такому й далекому ще минулому.Певні надії покладають на відродження втраченого Будинку культури, зведеного в буквальному сенсі руками і коштом працівників експедиції. Чи це можливо? – покаже час.Варто додати, що ця колекція мінералів – не єдина в Берегові. Адже в нашому місті багато хто може згадати, яку роль в розвитку інтересу до геології зіграла нині покійна Валентина Станіславівна Стрюкова, геолог і педагог, відмінник освіти України, яка десятиліттями, з 1980 року і майже до кінця свого життя керувала унікальним, по суті єдиним в області гуртком юних геологів. Її вихованці займали перші місця на олімпіадах з геології як в межах України, так і в радянський час на всесоюзних змаганнях. В 2010 році при Ужгородському національному університеті було відкрито Мінералогічний музей, в якому з 600 експонатів більшість склали ті, що передала Валентина Стрюкова. 

Частину своєї колекції геолог-педагог передала Берегівській українській гімназії, при якій теж є свій, доволі багатий музей, з двома колекціями – зологічною та геологічною. Про цей музей наше видання також планує зробити репортаж.

Олег Супруненко, "Берегово тудей"

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp