Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

В ужгородській амбулаторії нове обладнання (ФОТО)

11 січня 2019 р., 16:30

Новий сучасний апарат для цифрової рентгенографії сьогодні в Ужгороді передали амбулаторії міського центру первинної медико-санітарної допомоги на вулиці Гранітній у мікрорайоні Радванка.

Обладнання настільки безпечне, що не потрібно обладнувати додатковим захистом приміщення, де воно знаходиться, дає можливість робити одному пацієнту до 10 знімків за один раз, можна перевозити його до лежачих хворих додому.

 Завдяки комп’ютерним програмам є можливість зберігати архів знімків, щоб за потреби порівняти результати обстежень.Вартість рентгенапарату, купленого в Словаччині, – близько 900 тисяч гривень. Як розповів директор фірми One collective (США) Даглас Лендро, більше півсотні релігійних об’єднань по всьому світу гуртуються для добрих справ, допомоги тим, хто її потребує. В Ужгороді об’єдналися 14 церков та 20 християнських організацій в Альянс трансформації і протягом кількох років збирали кошти на придбання цього апарату, основну суму надав один із благодійних фондів. Даглас Лендро зазначив, що сподівається: це – лише один із перших проектів, попереду багато інших, зокрема, хочуть зробити на Радванці дитячий майданчик для ігор та спорту.

Американський гість представив своїх колег з інших організацій, серед них, зокрема, Гері та Кейті, які опікуються дітьми із ромських родин, ризикових груп, Самсон із Нігерії, який навчався на лікаря в Ужгороді та залишився тут працювати зі студентами, Дарину Віраг та інших. Розповів, що також опікуються дітьми, яких залишили в лікарнях, вихованцями Свалявського будинку дитини, Чинадіївського дитячого будинку.За словами Дагласа, із сімейною амбулаторією на Радванці працюють уже давно, раніше допомагали оновити приміщення. 

Суттєві зміни почалися за програмою Ужгородської міської ради з реконструкції амбулаторій центру медико-санітарної допомоги. На капітальний ремонт, із заміною даху, системи опалення, утепленням фасаду, облаштуванням території упродовж 2016-17 років виділили понад 1,1 млн. грн.Головний лікар Ужгородського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Тетяна Козак зазначила, що в цій амбулаторії колись не хотіли працювати медики, бо настільки поганими були умови, а тепер це – одна з кращих амбулаторій Ужгорода: тепло, чисто, затишно, зручно і для працівників, і для відвідувачів, закуплено чимало обладнання, діє сигналізація та відеонагляд.Щодня в цій амбулаторії, де працюють два десятки медиків, приймають 150-200 відвідувачів, загалом на території обслуговування близько 12 тисяч мешканців.Ужгородський міський голова Богдан Андріїв подякував благодійникам за співпрацю, відзначив, що саме для цієї амбулаторії такий пристрій дуже важливий, адже на Радванці компактно проживає ромське населення, є проблеми із захворюванням органів дихання, випадки туберкульозу. Обладнання дає змогу не скеровувати пацієнтів на другий рівень надання медичної допомоги, в поліклініку, а швидко отримати результати обстеження і одразу приймати рішення про лікування. Дуже важливо також для профілактики, адже, як розповіла завідувач амбулаторії Галина Здрінко, вже під час перших знімків виявили підозру на онкологічне захворювання.
Ужгородська міська рада

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp