Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Скільки закарпатців хворі на рак? Статистика захворюваності за минулий рік

1 лютого 2019 р., 15:55

Минулого року на Закарпатті зафіксували 3 тисячі людей хворих на рак.

4 лютого відзначається Всесвітній День боротьби проти раку. З цієї нагоди і з метою привернення уваги до онкологічних хвороб у Закарпатському обласному клінічному онкодиспансері відбувся брифінг.

Заступник головного лікаря з медичної частини онкодиспансеру Олександр Чемет розповів про загальні тенденції лікування та статистику захворюваності на Закарпатті: «Онкозахворювання – на другому місці серед усіх захворювань (після серцево-судинних). Тому так важливо своєчасно виявляти і проводити профілактику цих хвороб. На жаль, Закарпаття не є винятком серед тенденцій в онкології – захворюваність в усьому світі і в нашій області зростає. Поряд з тим зростає і смертність. Найчастіше діагностують рак легенів, рак шлунково-кишкового тракту, рак печінки, прямої кишки та передміхурової залози (простати), а також рак шкіри».

На що хворіють чоловіки та жінки

В структурі захворюваності чоловічого населення провідні місця займають злоякісні новоутворення легенів – 15,8%, шкіри – 9,4%, передміхурової залози – 7,6%, шлунка – 6,5 %, ободової кишки – 6,4%, глотки – 6,1%, прямої кишки – 5,9%, сечового міхура – 4,1%, нирки – 3,9%, порожнини рота – 3,7%.

В структурі захворюваності жіночого населення провідні місця займають злоякісні новоутворення молочної залози – 19,2%, шкіри –11,6%, тіла матки – 9,4%, шийки матки – 8,4%, ободової кишки – 5,6%, яєчників – 5,2%, прямої кишки - 4,8%, шлунка – 4,2%, лімфоми 3,4%, нирки 3,3%. Прикметно, що минулого року прооперували 14 людей із раком стравоходу, третина з яких – жінки. Раніше таких показників не було.

Головні причини виникнення онкозахворювань

Є кілька основних факторів, які, за словами медиків, найбільше впливають на утворення злоякісних клітин:

фізичні фактори - канцерогени, такі як ультрафіолетове, іонізуюче випромінювання та ін.
хімічні канцерогени, такі як азбест, компоненти тютюнового диму, афлатоксини (забруднювачі харчових продуктів), миш'як (забруднювач питної води) і ін.;
біологічні канцерогени, такі як інфекції, викликані деякими вірусами, бактеріями або паразитами і ін.
вік – з віком захворюваність на рак зростає, найімовірніше, через накопичених ризиків розвитку деяких онкологічних захворювань.

Встановлено, що ризик раку на 30-35% пов'язаний з неправильним харчуванням, ще стільки ж додає куріння, а також різні інфекційні захворювання (викликані в тому числі вірусами гепатиту B, гепатиту C і деякими типами вірусу папіломи людини та ін.) зумовлюють близько 17% пухлин, алкоголь - 4% і тільки по 2% припадає на забруднене зовнішнє середовище і спадковість. Доведено, що ризик розвитку деяких форм раку, таких, наприклад, як рак кишківника або рак молочної залози, зростає на третину в умовах низької фізичної активності.

Лікування онкологічних захворювань

Олександр Чемет зазначив, що головна складова успішного лікування – раннє виявлення. Кожен п’ятий випадок онкозахворювання був виявлений при профілактичних оглядах. Головною причиною несвоєчасної діагностики раку є пізнє звернення (більше половини всіх випадків!) та прихований перебіг хвороби ( у 35,5 %). Лікарі онкодиспансеру наголошують, що у цьому медзакладі є можливість пройти обстеження і виявити хворобу на ранній стадії (за допомогою консультацій лікарів, а також УЗД, ендоскопії, лапароскопії, МРТ тощо). Головне – бажання пацієнта.

Зараз уже в онкодиспансері виконують і малоінвазивні втручання, і онкопластичні операції. Наприклад, був випадок, коли жінці – мешканці Мукачівщини - видалили вражену раком молочну залозу, і одразу ж вставили на її місце імплант і провели корекцію форми. Як заначив завідувач абдомінального відділення Дмитро Цигика, це робиться не лише для косметичного ефекту, а в першу чергу для того, щоб покращити психологічний стан пацієнта. Крім того, це важливо для симетрії ваги – молочна залоза теж має свою вагу, і якщо не відновити цей баланс, зміститься навантаження на хребет і осанка людини теж постраждає. Цей напрямок буде і надалі розвиватися у Закарпатському обласному онкодиспансері.

Наразі кількість хворих, що перебувають на обліку з приводу злоякісних новоутворень на Закарпатті, зростає і зараз становить понад 22 тисячі осіб. Збільшення контингенту відмічено при злоякісних новоутвореннях шкіри, молочної залози та тіла матки.

Міжнародний союз контролю над раком (UICC) оголосив, що 4 лютого 2019 року, у Всесвітній день боротьби проти раку, стартує трирічна кампанія «Я є, і я буду» - «IаmаndIWill». Це заклик до негайної дії суспільства у боротьбі з раком , з метою впливу на майбутнє. адже понад третину випадків ракуможна попередити. Ще одну третину - можна вилікувати,якщо виявити хворобу на ранніх стадіях.




Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp