Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Медичне обслуговування закарпатців - на контролі комісії

8 лютого 2019 р., 14:05

Такі от реалії

Питання охорони здоров’я та соціального захисту населення – перебувають у центрі уваги крайових депутатів, зокрема, постійної комісії облради з питань охорони здоров’я, яку очолює головний лікар обласної дитячої лікарні, кандидат медичних наук, Заслужений лікар України, депутат облради кількох скликань Роман Шніцер.

Першочерговими питаннями у роботі профільної комісії - виконання цільових програм, націлених на вирішення проблем охорони здоров’я населення, кадрового забезпечення лікарями, поліпшення стану медичного обслуговування сільського населення, зміцнення матеріальної бази медичних закладів. Відрадно, що в цю комісію входять депутати облради різних фракцій, які є фаховими лікарями. Зокрема, генеральний директор Обласного клінічного територіального медичного об'єднання «Фтизіатрія», заслужений лікар України, депутат облради VIта VIІ скликань Василь Скрип; лікар-хірург найвищої категорії обласної клінічної лікарні ім. А.Новака Юрій Паканич; головний лікар центральної міської клінічної лікарні м. Ужгород, Заслужений лікар України, депутат облради всіх сімох скликань Іван Курах та директор ДУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова» Національної академіїмедичних наук України, професор, доктор медичних наук, кардіохірург вищої категорії, «Заслужений лікар України» Василь Лазоришинець.

У звіті голови облради Михайла Рівіса про роботу профільних постійних комісій зазначено, що у 2018 році «медична» комісія разом із підрозділами ОДА працювали, зокрема, надкоригуванням та внесенням змін до діючих регіональних програм з охорони здоров’я. Мова йде, насамперед, про Обласну цільову соціальну програму протидії захворюванню на туберкульоз в області на 2017 – 2021 роки та Регіональну програму протиепідемічних заходів та боротьби з інфекційними хворобами в області на 2017 – 2021 роки. Перша програма має на меті поліпшити епідемічну ситуацію з туберкульозу в області за рахунок стабілізації рівня захворюваності та смертності, підвищення ефективності лікування хворих на всі форми туберкульозу. Друга програма стосується забезпечення епідемічного благополуччя населення області через зниження рівня поширеності інфекції, боротьба з якими проводиться засобами імунопрофілактики, а також доступу широких верств населення до профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів В і С в області, для стабілізації епідемічної ситуації, вдосконалення лабораторної бази для діагностики інфекційних захворювань.

Торік члени цієї профільної комісії ініціювали на пленарних засіданнях обласної ради, а депутати підтримали ряд звернень до вищих органів державної влади. Зокрема, крайові парламентарі звернулися до Міністерства охорони здоров’я України щодо виконання програм централізованого забезпечення кохлеарними імплантами. Інше звернення спрямовано до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо передбачення коштів у державному бюджеті України для співфінансування проекту з будівництва туберкульозної лікарні на 100 ліжок у с. Нижня Апша Тячівського району. Проект націлений на зниження захворюваності туберкульозом на прикордонних територіях України й Польщі та реалізується у рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020». Ще обласні обранці торік зверталися до вищих інстанцій з проханням вирішити питання спрощеного порядку ввезення на митну територію України спеціального медичного транспорту.

У той же час прискіпливо вивчає комісія і звернення, які надходять на її адресу. Так, упродовж 2018 року розглянуто понад два десятки листів, що надійшли від структурних підрозділів ОДА, різних організацій та мешканців краю. Здебільшого йдеться про необхідність фінансування установ охорони здоров’я гірських районів області; забезпечення медикаментами ветеранів війни, виробами медичного призначення та проведення безкоштовного зубопротезування пільгової категорії населення області та ін.

Тому члени комісії активно виступають на пленарних засіданнях, порушуючи важливі проблеми медичної галузі. Так, зважаючи на те, що існують певні труднощі у фінансуванні галузі медицини в окремих районах, комісія уважно ставиться до формування та коригування обласного бюджету упродовж року.

Крім цього, комісія виступає із пропозицією забезпечити безоплатною стоматдопомогою та зубопротезуванням пільгових верств населення області за рахунок бюджетних коштів у необхідних обсягах.

Також члени комісії систематично відвідують різні медичні установи для вивчення проблем на місцях, залучаючи у робочі поїздки представників місцевої влади.

Відтак, депутати-медики відіграють важливу роль у вирішенні актуальних питань практично у всіх напрямках соціального життя територіальних громад, які вони представляють в обласній раді Значним досягненням медичної комісії, є активна участь у різних міжнародних грантових проектах, що дає змогу залучити суттєві кошти у соціально-економічний розвиток області.




Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp