Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Чим цікавляться комісії облради

8 лютого 2019 р., 16:05

Що пріорітетно

Обласні програми щодо розвитку туристично-рекреаційного, санаторно-курортного комплексів, транскордонного співробітництва, міжрегіональної та міжнародної співпраці у Закарпатській області – на постійному контролі профільної комісії облради з питань транскордонного співробітництва, розвитку туризму та рекреації, яку очолює Пейтер Чабо.

У минулому році комісією ретельно вивчено й розглянуто понад 200 питань та розроблено разом із галузевими підрозділами ОДА низку пропозицій для удосконалення діючих регіональних програм, які націлені на економічний, соціальний і культурний розвиток краю. Серед основних: Програма розвитку туризму і курортів у Закарпатській області на 2016 – 2020 роки; Програму розвитку транскордонного співробітництва Закарпатської області на 2016 – 2020 роки; Програма фінансового забезпечення розвитку транскордонної співпраці органів місцевого самоврядування Закарпатської області на 2018 рік. Остання розроблена відповідно до пріоритетів транскордонної та міжрегіональної співпраці регіону, передбачених у Стратегії розвитку Закарпатської області до 2020 року. Це зазначено у річному звіті голови обласної ради Михайла Рівіса про роботу профільних постійних комісій обласної ради за 2018 рік.

Торік профільна комісія тісно співпрацювала із комунальним підприємством «Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласної ради». Наразі команда Агентства демонструє результативну роботу. Зокрема, підприємством успішно завершено діючі проекти та закладено ґрунтовну основу для 8 перспективних проектів екологічного та туристичного спрямування.

Крім цього, дана комісія внесла на розгляд депутатів багато слушних пропозиції, зокрема, що стосуються відкриття нових і реконструкції діючих пунктів переходу на державному кордоні з країнами ЄС, спрощеного перетину державних кордонів для вітчизняних та іноземних туристичних груп; пошуку фінансових джерел для інфраструктурного розвитку туристично-рекреаційної галузі, придорожньої та транскордонної інфраструктури, із залученням відповідних донорських та громадських організацій.

Депутати облради, які є членами зазначеної комісії, гостро піднімали питання щодо неефективного використання грантових коштів, виділених європейськими партнерами на розбудову пунктів пропуску в Закарпатській області. З огляду на це, торік комісією ініційовано звернення депутатського корпусу облради до Уряду, Генпрокуратури, МВС та ДФС України щодо незадовільного використання коштів ЄС, виділених на розбудову об’єктів прикордонної інфраструктури Закарпаття. Відрадно, на сьогодні є вже результат, наприкінці 2018 року ДФС виділили на реконструкцію митного поста «Лужанка» 60 млн грн, на «Ужгород» – 50 млн грн. Завдяки фінансуванню, яке отримала Закарпатська митниця ДФС, ведеться і ряд інших робіт в пунктах пропуску, зокрема, «Тиса» та «Ужгород».

Активно працюючи над профільними питаннями, члени комісії надавали пропозиції до низки інших звернень, які направлені до центральних органів влади. Зокрема, щодо запуску потягу «Інтерсіті» сполученням «Київ–Ужгород», невідкладного фінансування будівництва об’їзної автомобільної дороги м. Берегово та с. Астей до міжнародного пункту пропуску «Лужанка».

Також комісія надавала пропозиції з питань підписання угод про співпрацю з іноземними партнерами, сприяла участі підприємницьких структур у прикордонній співпраці в рамках Карпатського Єврорегіону. Відтак, прийнято рішення «Про встановлення партнерства між Закарпатською областю України та Мораво-Сілезьким краєм Чеської Республіки», «Про затвердження Програми спільних дій на 2019 рік між Закарпатською областю (Україна) та Підкарпатським воєводством (Республіка Польща)».

Члени профільної комісії також залучалися до участі у різних заходах з питань транскордонного співробітництва, що дало можливість налагодити нові та підтримати існуючі ділові контакти. Тому значна увага приділяється організації та проведенню таких ініціатив, як День Європи, Дні туризму, різноманітних конференцій, семінарів, форумів, які розвивають міжрегіональне співробітництво та підтримують туристичну сферу. Серед найбільш значимих туристичних заходів торік стали: ХVІІ міжнародна туристична виставка-ярмарок «Тур’євроцентр – Закарпаття 2018» та інвестиційний форум «Закарпаття – бізнес в центрі Європи». Про наш гостинний край мали змогу довідатися відвідувачі головних туристичних форумів України: «Турекспо», «Україна: Подорожі та туризм» та ХІІ Буковинського туристичного ярмарку, Національного виноробного форуму. Також наш край був представлений на 84-му фестивалі «Hiros7» – з нагоди 650-річчя заснування міста Кечкемет, що в Угорщині.

Ати ліпше зміцнити добросусідські відносини із прикордонними регіонами суміжних держав, за участю депутатів обласної ради щорічно проводяться традиційні Дні добросусідства. У результаті затверджено відповідні документи, які зокрема, регламентують спільні дії Закарпатської обласної ради, Закарпатської ОДА, із Кошицьким та Пряшівським самоврядними краями Словацької Республіки до травня 2019 року. А також погоджено Програму щодо співробітництва між Закарпаттям та повітом Марамуреш.

Крім цього, депутати профільної комісії активно зміцнюють партнерство з Угорщиною, зокрема через співпрацю із Європейським об’єднанням територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА (ЄОТС ТИСА).


Прес-служба Закарпатської облради

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp