Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Закарпатці вшанували подвиг воїнів-інтернаціоналістів

15 лютого 2019 р., 15:05

На Закарпатті вшанували воїнів-інтернаціоналістів.

У п’ятницю, 15 лютого, в Ужгороді біля пам’ятника «Скорботна мати» відбувся мітинг до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 30-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану. Участь у пам’ятному заході взяли керівники області та міста Ужгород, воїни-інтернаціоналісти, духівництво, дипломати, представники обласних установ і організацій, громадськість міста. Розпочався захід з панахиди за загиблими воїнами, що не повернулися додому, виконуючи інтернаціональний військовий обов’язок.

– Рівно 30 років тому, з переходом останніх частин обмеженого контингенту радянських військ через міст дружби між Афганістаном і Узбекистаном, закінчилася афганська війна. Сьогодні ми віддаємо заслужену шану тим, хто виконував свій військовий обов’язок на території інших держав, – зазначив заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Ярослав Галас. – Нікого з вас не питали про бажання чи небажання воювати, був військовий наказ, і ви зобов’язані були його виконати. Але той, хто повернувся з Афганістану, одразу потрапляв у розряд особливих людей. З одного боку, ви пережили найстрашніші жахіття бойових дій, які можна назвати одним словом – «пекло». Але з іншого боку, ви пізнали почуття ліктя, взаємовиручки, відповідальності, відваги і самопожертви. Той, хто пережив ці відчуття, не забуде їх ніколи. Ось чому для багатьох воїнів-інтернаціоналістів сьогоднішня дата стала головним святом усього життя.

З війни в Афганістані додому не повернулися 53 закарпатці, залишивши самотніми батьків, сиротами дітей, вдовами молодих дружин. Ще п’ятеро наших земляків зникли безвісти, а 63 стали інвалідами. Їхню світлу пам’ять присутні вшанували хвилиною мовчання.

Звертаючись до ветеранів афганської війни, Ярослав Галас розповів про подвиг воїнів-афганців вже у сучасній війні – війні з російським агресором на Сході країни. Там у складі батальйону «Айдар» захищала територіальну цілісність України «афганська рота».

– Ми сумуємо з того, що цей військовий конфлікт, який визнали війною лише після його завершення, тривав 3340 днів, – зазначив голова Закарпатської обласної Спілки ветеранів війн Михайло Куцкір. – 160 тисяч українців пройшли горнило афганської війни, з них 2788 військових загинули, зокрема, й наші земляки… 30 років з моменту виведення радянських військ з Афганістану, з одного боку, минули, як один день, з іншого ж, – це постійний біль у серці за наших побратимів, які не повернулися додому. Я бажаю усім нам берегти своє здоров’я, аби ще багато років мати можливість зустрічатися, спілкуватися, вшановувати пам’ять наших хлопців, які лишилися за річкою. Наша згуртованість допоможе здолати усі життєві перепони.

Наприкінці мітингу учасники поклали до пам’ятника «Скорботна мати» вінки та квіти, а правоохоронці вшанували подвиг воїнів-інтернаціоналістів військовими залпами.

Продовжилися урочисті заходи у Центрі культур національних меншин Закарпаття, де з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 30-ї річниці виведення радянських військ із Афганістану керівники області вручили відповідні нагороди. Зокрема, почесними відзнаками Закарпатської ОДА – медалями «За заслуги перед Закарпаттям» нагородили учасників бойових дій в Афганістані Василя Сакаля (м. Свалява) та Сергія Семененка (м. Берегово). Також воїнів-інтернаціоналістів відзначила орденами і медалями Закарпатська обласна Спілка ветеранів війн.


Прес-центр Закарпатської ОДА

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp