Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Будапешт не має наміру "жертвувати" угорською громадою Закарпаття

27 лютого 2019 р., 19:17

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

У Будапешті заявили, що не будуть "жертвувати" угорською громадою на Закарпатті в будь-якому геополітичному контексті.

Угорщина не буде "жертвувати" угорською громадою на Закарпатті в будь-якому геополітичному контексті. Про це заявив міністр закордонних справ країни Петер Сійярто під час зустрічі з заступником генерального секретаря НАТО Роуз Гетемюллер в Будапешті, повідомляє в середу, 27 лютого, прес-служба уряду країни.

"Угорщина не буде жертвувати угорською громадою на Закарпатті в будь-якому геополітичному контексті і очікує, що Україна поважатиме права осілих там угорців", - зазначив він.

У свою чергу Гетемюллер заявила, що НАТО солідарне з Угорщиною в питанні того, що Україна повинна імплементувати висновки Венеціанської комісії до закону про освіту, проте закликала Будапешт не блокувати засідання Комісії Україна-НАТО.

Крім того, заступник генсека подякувала Угорщині "за підтримку України в конфлікті з Росією, зокрема, за реверсні поставки газу, гуманітарну допомогу та лікування поранених солдатів".

Як відомо, Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які живуть в Україні, через положення закону про освіту, яким визначено, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

Згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії Ради Європи, Україна повинна продовжити перехідний період для дітей, що почали навчання в класах з викладанням мовами меншин. Зараз передбачено, що діти, які пішли в такі школи до 1 вересня 2018 року, можуть вчитися за старими правилами до 2020 року. На думку Венеціанської комісії, цей період занадто малий. По-друге, зі сфери дії мовної статті слід вивести приватні школи, які не отримують бюджетне фінансування.

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp