Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Кращі фехтувальники України тренуються в Лумшорах

16 серпня 2014 р., 18:21

Вже 10 раз поспіль закарпатська турбаза стала тренувальним табором.

Протягом двох тижнів на турбазі «Лумшори» на Перечинщині проходять традиційні всеукраїнські навчально-тренувальні збори кращих фехтувальників України.

Цього року збори стали десятими за ліком. За словами Сергія Горецького, старшого тренера ОК ДЮСШ «Динамо», цього року у зборах бере участь рекордна кількість спортсменів — 60 кращих фехтувальників України серед юніорів, представники щонайменше 8 областей. Із них 18 майстрів спорту. А також потужний тренерський склад, серед наставників Світлана Шевченко, старший тренер збірної України юніорів і кадетів з фехтування, викладач жіночої рапіри в Республіканському вищому училищі фізичної культури, Петро Азарченко, представник Міністерства сім’ї, молоді та спорту, державний тренер із фехтування, і навіть головний тренер збірної Японії з фехтування на шпагах Олександр Горбачук, який, до речі, цього року втілив у життя мрію чи не кожного тренера — його вихованець-шпажист Масару Ямада став чемпіоном світу серед юніорів.

Оксана Рапинець, старший тренер збірної Закарпаття з жіночої рапіри, в коментарі розповіла: «Колись ми починали з проведення суто закарпатських тренувальних зборів і участі в них 10 спортсменів. Нині в нас 60 спортсменів із усієї України, потужний тренерський склад. Такі заходи просто необхідні спортсменам, адже завдяки їм наші діти в підсумку показують гарні результати на престижних змаганнях різних рівнів». Світлана Шевченко наголосила на потужному потенціалі закарпатських фехтувальників: «Сьогодні так склалося, що кістяк жіночої збірної серед юніорів складають саме спортсменки з Закарпаття. Це і сестри Аліна та Крістіна Рапинець, і Ангеліна Цімболинець, і Дар’я Павлюк, і багато інших. Деякі вже успішно вступили в РВУФК, що в майбутньому, я переконана, лише сприятиме їхнім новим спортивним досягненням. Тут дуже талановиті діти, працювати з ними одне задоволення. Про них сьогодні вже говорять результати їхньої роботи».

Петро Азарченко вже другий рік поспіль відвідує збори в Лумшорах: «Я без перебільшень можу констатувати: умови, організація, тренування — все проходить на вищому рівні, завдяки в першу чергу закарпатським тренерам, які займаються цими питаннями вже впродовж років. Без них навряд чи вдалося би проводити такі заходи в Закарпатті».

Звичайно, в закарпатських фехтувальників є чимало проблем. Одна з найболісніших на сьогодні — відсутність в області турбази з критою залою для тренувань. Це власне повністю унеможливлює проведення таких зборів восени та взимку. Крім того, в разі опадів також дещо порушуються плани, адже спортсмени тренуються просто неба. Сергій Горецький також наголошує, якби був зал, у області можна було би проводити збори і масштабнішого плану за участі щонайменше 200 спортсменів та круглий рік. Адже всі учасники в один голос заявляють: Закарпаття чудове місце для проведення зборів. Юрій Тараненко, майстер спорту, учень РВУФК, призер останнього Чемпіонату Європи, теж відзначив, що відсутність зали трохи обмежує тренування, але загалом він задоволений.

Ангеліна Цімболинець, вихованка ОК ДЮСШ ФСТ «Динамо», майстер спорту та призерка багатьох як європейських, так і українських змагань, займається фехтуванням 6 років, цього року вступила до РВУФК, участь у зборах у Лумшорах бере вже вдруге. «Мені дуже подобається такий формат тренувань. Він дає можливість і відпочити, і покращити власні знання, а також зустрітися та поспілкуватися зі спортсменами з усієї України. Тренуємося по 6 годин на день із кращими тренерами, це важко, але просто необхідно для покращення навичок».

Підсумовуючи перші дні зборів, фехтувальники налаштовані по-бойовому, адже вже незабаром їх чекають участь у етапі Кубка Європи, який пройде у вересні в Будапешті, а також інші змагання.

P. S. Учасники зборів висловлюють подяку голові Закарпатської обласної федерації фехтування Михайлові Пантьові, директорові Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОДА Маріанні Кляп та директорові турбази «Лумшори» Юрієві Кішу за підтримку і сприяння у проведенні цьогорічних зборів.


Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp