Текст коментаря
Ваше ім'я
Код з малюнка:
Зберегти Скасувати

Ми повертаємо поняттю самоврядування його справжній зміст – Президент

15 березня 2019 р., 16:20

Децентралізація – ще один елемент фундаменту Української держави, який потрібно захистити і зміцнювати.

На цьому наголосив під час розширеного засідання Ради регіонального розвитку Закарпатської області Президент України Петро Порошенко.
– Ми не можемо втратити шанс, не можемо знову і знову сподіватися на жертовність героїв. Наша спільна відповідальність – остаточно й безповоротно гарантувати нашу незалежність від Москви, нашу інтеграцію до Євросоюзу та НАТО. І коли я говорю про продовження нашої роботи, я говорю і про продовження децентралізації, – зауважив Глава держави.
Він підкреслив, що країні потрібні ініціативи, які дадуть швидкий позитивний результат. Однією з них є ініційована Президентом програма децентралізації, яку підтримали і Уряд, і Верховна Рада, і лідери місцевого самоврядування.
– Це була командна праця багатьох людей, усім їм я хочу подякувати, – зазначив Петро Порошенко. – Був прийнятий запропонований мною закон про децентралізацію, яким владу передали громадам. Підкреслю – владу, повноваження, а разом з ними і відповідальність. Це перше. Друге. Ми зробили чесно – разом з відповідальністю передали на місця і фінансовий ресурс. Бо відповідальність без ресурсів – це обман. Тепер у зведеному бюджеті частка державного бюджету – 49%, частка місцевих – 51%. І ми будемо далі посувати це співвідношення у вибраному напрямі.
Президент акцентував, що децентралізація – це можливість і право кожного громадянина виходити з ініціативою, переконувати людей навколо і приймати рішення про життя своєї громади. Це скорочення відстані між людиною і владою, це можливість самому планувати зміни у своєму житті. «Ми повертаємо поняттю самоврядування його справжній зміст», – підкреслив Глава держави.
– Нагадаю, як було ще донедавна. Громадянин звертався з проблемою до обраної ним місцевої влади, а там у відповідь розводили руками: нічого не можемо зробити. Я більше не приймаю таку позицію! Тепер все відбувається зовсім інакше, – констатував Президент. – Вибирайте, самі, де тепер потрібна школа, де – освітлення, де – дорога. Вирішили, що саме це вам потрібно? Чудово. Ось вам повноваження, ось гроші – робіть.
Глава держави наголосив на важливості розуміння, що «децентралізація – це не кожен сам за себе. Навпаки, децентралізація – це об’єднання всіх нас заради спільної великої мети. Наша мета – країна без периферії. Це країна вільних, щасливих і заможних людей».
Президент зауважив, що кожне місто і селище Закарпаття не є периферією і гідне того, аби бути популярним для внутрішніх й іноземних туристів. Сприятиме цьому й відновлене сьогодні авіасполучення між Ужгородом і Києвом.

Схожі новини

У закарпатських медіа назва новини не завжди відповідає змісту
Завдяки наполегливим діям АМУ спрощено механізм надання органами місцевого самоврядування фінансової підтримки комунальним підприємствам
Уряд вирішив обмежити права місцевого самоврядування. Асоціація міст України проти такого рішення
В Ужгороді відзначили День місцевого самоврядування (ФОТО)
Закарпатська делегація перебуває з робочим візитом у партнерському Каунаському районі Литовської Республіки
Мирослав Пітцик: Нарешті відбувся довгоочікуваний день місцевого самоврядування у ВР
У Мінрегіоні стартував Конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування» 2018 року
Які перспективи чекають на Закарпаття у контексті децентралізації
Закарпаття вступить до Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна»
В Ужгороді лідери учнівського самоврядування звітували

Останні новини

Закарпаття

Україна

Світ

Всі новини »
Головний редактор - Ярослав Світлик, журналісти - Мирослава Химинець, Вікторія Лисюк, Габріелла Руденко.
© 2010-2014 «Час Закарпаття». Передрук матеріалів дозволений лише за умови гіперпосилання на chas-z.com.ua. E-mail редакції: chas.zakarp@gmail.com
Розробка сайту: Victor Papp